Door:
Mieke Olde Engberink

25 maart 2011

Categorieën

VVD Kamerlid Klaas Dijkhoff is over het algemeen positief over de focusbrief van Knapen, die vorige week naar buiten kwam. ‘Ontwikkelingssamenwerking heeft een duidelijke focus nodig, en moet gericht zijn op waar Nederland sterk in is.’ Vice Versa vroeg Dijkhoff naar zijn reactie. Wat vindt u van de focusbrief? ‘Zoals de naam al zegt blijkt uit de brief dat er een duidelijke focus is. Er wordt gestreefd naar duurzame economische ontwikkeling en gekeken naar waar Nederland sterk in is. Uiteraard ben ik niet heel kritisch, want laten we reëel zijn, de VVD heeft zelf gepleit voor een vermindering van het aantal landen op de lijst. Je kunt zien dat er duidelijk over nagedacht is en ik kijk dan ook uit naar het debat.’ Hoe beoordeelt u de landenkeuze? ‘De VVD heeft er dus zelf om gevraagd het aantal landen terug te dringen, en we zijn dan ook tevreden met het resultaat. Het is niet zo dat we nu een hoop landen in de kou laten staan. Allerlei landen kunnen bij Nederland aankloppen voor ontwikkelingsgeld, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden dan via het bilaterale kanaal. De landen die van het lijstje geschrapt zijn, worden nog steeds gesteund via MFS. Daarnaast is er gekeken naar andere financieringsbronnen van ontwikkelingslanden. Zo zie je dat zogenaamde remittances steeds belangrijker worden. Dan is bilateraal hulpgeld van minder toegevoegde waarde.’ Wat is de volgende stap van de VVD met de hoorzitting in het vooruitzicht? ‘Ik hoop dat er een goed debat volgt over de landenkeuze en dat niet iedere partij hun eigen “knuffellanden” op de landenlijst probeert te krijgen. De landen die gekozen worden, moeten de landen zijn met de meeste toegevoegde waarde. Ik mag voor de VVD nog een aantal suggesties doen wat betreft de uitnodigingen voor de hoorzitting, maar daar ga ik nog even voor zitten.’ Lees ook: Samenvatting Vice Versa: ‘Focusbrief: ‘Leidraad is het maken van keuzes” Diederik van Dijk (SGP) Kathleen Ferrier (CDA) Sjoera Dikkers (PvdA) Wassila Hachchi (D66) Arjan El Fassed (GL) PVV Niko Koffeman (PvdD)

De roep om inclusieve ontwikkeling komt uit het zuiden

Door Lieke Scheewe | 03 december 2020

In de geschiedenis van internationaal beleid rond handicap heeft het mondiale zuiden ondanks scheve machtsverhoudingen een belangrijke rol gespeeld. Het VN Verdrag Handicap, dat door Nederland als een van de laatste landen ter wereld werd geratificeerd, daagt ook ons uit om nu eindelijk in actie te komen en ontwikkelingssamenwerking meer inclusief te maken, schrijven Lieke Scheewe (Dutch Coalition on Disability and Development) en Paul van Trigt (Universiteit Leiden).

Lees artikel

Dangote wants to increase Nigeria’s self-reliance on food

Door Emmanuel Ndadozie | 30 november 2020

Nigeria relies largely on imported food to feed its population. Some years ago, the Nigerian multinational Dangote decided to change this situation. It started by purchasing six rice mills that will become operational in the next 18 months. Dangote Rice has started restructuring the rice farming sector tells Robert Coleman, Agricultural Director of Dangote’s rice business in Nigeria. ‘I believe agriculture is the future of Africa.’

Lees artikel

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel