Door:
Vice Versa

16 februari 2011

Categorieën

‘Van debat wordt iedereen altijd slimmer’. Zo luidt de eerste reactie van Ben Knapen  wanneer de Vice Versa redactie hem met het So You Think You Can Help debat, een online debat over het nieuwe ontwikkelingsbeleid, confronteert. Nadat er maandenlang over zijn beleid werd gediscussieerd, werd het hoog tijd om eens met hemzelf te gaan praten. Wat is de repliek van de staatssecretaris op de discussie? Meteen na zijn aantreden werd Ben Knapen al voor de leeuwen gegooid. Zes weken jong als staatssecretaris moest hij zijn begroting klaar hebben, de eerste contouren van zijn nieuwe beleid in de steigers hebben gezet en deze vervolgens door de Tweede Kamer heen loodsen. En ondertussen werden zijn stappen wantrouwend en nauwgezet gevolgd door de Nederlandse ontwikkelingssector die het nieuwe beleid als een gevaarlijke donderwolk op zich af zag komen. De discussie die op de Vice Versa website losbrak heeft Knapen ‘af en toe een beetje’ gevolgd. ‘Ik zag dat niet iedereen het met alles eens was’, zegt hij met een glimlach. Niettemin kan deze staatssecretaris tegen een stootje kritiek en juicht hij de discussie toe. ‘Van debat wordt iedereen altijd slimmer’ aldus Knapen die er ondanks een ‘tight schedule’ ontspannen bij zit en rustig en weloverwogen antwoord geeft op de vragen die we hem stellen. Deze vragen, en de antwoorden van de staatssecretaris, kunt u lezen in de Vice Versa die aankomende vrijdag uitkomt. In welk opzicht vindt de staatssecretaris zijn beleid nu precies een vooruitgang in vergelijking met zijn voorgangers? Wat als het ‘welbegrepen eigenbelang’ op gespannen voet staat met de belangen van ontwikkelingslanden? En waarom is het volgens Knapen niet nodig om een leger wetenschappers erop uit te sturen om uit te vinden dat Nederland goed is in landbouw? Lees ook waarom Knapen het boek ‘Congo’ van David van Reybrouck aanhaalt. Hoe hij de keuze om geen NL-AID in te stellen motiveert. En waarin Ben Knapen, behalve in zijn beleid, ook persoonlijk verschilt van zijn voorgangers. Verder horen we eindelijk de mening van de staatssecretaris over het langslepende conflict tussen minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en ICCO, waarin Rosenthal ICCO op het matje heeft geroepen vanwege de vermeende steun aan ‘anti-Israel groeperingen.’ Behalve dit interview met Ben Knapen, vindt u ook een compilatie van het online debat dat in december en januari op de Vice Versa website is gevoerd. Met daarin bijdrages van onder andere René Grotenhuis (Cordaid), Harm van Oudenhoven (winnaar BID Challenge) Nanno Kleiterp (FMO), Michel Groenenstijn (Be-More), Judith Madigan (BrandOutLoud), Harry Derksen (ICCO) , én een interview met Jeroen de Lange (bedenker NL-aid). Als u al abonnee bent, valt deze speciale Vice Versa vanzelf bij u op de deurmat. Niet-abonnees kunnen de special bestellen (slechts tegen verzendkosten). Wilt u op de hoogte blijven? Dan kunt u hier [3] een abonnement nemen op de Vice Versa. Vice Versa belicht het hele jaar door actuele discussies, interessante achtergronden en niet te missen ontwikkelingen in de sector. So You Think You Can Help? is een gezamenlijk initiatief van Cordaid en Vice Versa. Wilt u de speciale Vice Versa bestellen? Mail naar de redactie [2] NB Abonnees krijgen de special automatisch opgestuurd.

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel