Tweede Kamer woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking, directeuren van NGOs, Peter Lieshout van de WRR, criticus, OS-deskundigen en oud politici waren te gast bij de talkshows. Vanuit verschillende invalshoeken werd er tijdens IS LIVE 1 en 2 naar de huidige gebeurtenissen in de sector van ontwikkelingssamenwerking (OS) gekeken. Hoe moet de sector en armoedebestrijding  worden vormgegeven? Voor diegene die de talkshows hebben gemist zijn de  geluidsfragmenten hier online te beluisteren. IS LIVE 1 Peter van Lieshout (WRR) , Sjoera Dikkers(PvdA) en Klaas Dijkhoff (VVD) gaven  tijdens de talkshow IS LIVE 1 hun visie op de toekomst van het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Natuurlijk ging het gisteravond over de uitgelekte Kamerbrief van staatssecretaris Ben Knapen aan NRC Handelsblad. ‘Hulp in het belang van het Nederlandse bedrijfsleven’ stond als kop boven het artikel. Aan Peter van Lieshout, auteur van het veelbesproken WRR-rapport waarop het nieuwe Nederlandse beleid gebaseerd gaat worden, het verzoek om hier zijn visie op te geven.  Is het niet twintig jaar terug in de tijd als we uitgaan van de aanbodgestuurde hulp via bedrijven? Van Lieshout: ‘Ja, zelfs meer dan twintig jaar terug.’  In de brief staat ook dat het aantal landen wordt teruggebracht. Dat lijkt meer aan te sluiten bij het WRR-advies. ‘Ja, maar dan moet in de landen goed gekeken wat er nodig is en waar Nederland goed in is.’ Luister het verdere verloop van het IS LIVE 1 debat nu terug! IS LIVE 2: ‘Rechts ontwikkelingsbeleid hoe doe je dat?’ In het LUX te Nijmegen stond dinsdag 7 december ‘rechts ontwikkelingsbeleid’ centraal. Het nieuwe beleid zoals gepresenteerd in de Kamerbrief van Ben Knapen werd onder de loep genomen en overwegend hartelijk ontvangen. Bij dit IS LIVE debat waren opnieuw niet de minsten aanwezig om te praten over de actuele omslag naar ‘rechts ontwikkelingsbeleid’. Criticaster, columnist, publicist, historicus en oud- VVD woordvoerder voor ontwikkelingssamenwerking, Arend-Jan Boekestijn, was terug van weg geweest. Naast hem nam schrijfster van onder andere ‘De Crisiskaravaan’, Linda Polman, plaats, evenals de directeur van de NGO Woord en Daad, Jan Lock. Tot slot was er ook ‘the middleman’: Han de Groot van het meer onbekende UTZCertified. Kritische vragen werden gesteld door Lau Schulpen, docent/onderzoeker bij CIDIN en de gespreksleider van de avond. Een felle discussie tussen de overwegend gelijkgestemde kandidaten kwam er niet deze avond niet. IS LIVE 2 kun je  hier beluisteren!

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel