Vice Versa doet vandaag vanuit Den Haag verslag van het wetgevingsoverleg van het begrotingsdeel ontwikkelingssamenwerking. De woordvoerders van de Tweede Kamer worden op de voet gevolgd en de afgevaardigden van ontwikkelingsorganisaties worden om hun reacties gevraagd. Het kantoor van het nabijgelegen wo=men  doet dienst als tijdelijke redactieruimte. Een sfeerimpressie van een hectische dag. Maandagochtend is het mistig en de grond is glad door de opgevroren sneeuw. Het is grijs en koud. De aanwezigen buigen zich over de doodskist. De begrafenisondernemer  aanschouwt het tafereel op gepaste afstand. Een muzikant probeert met zijn accordeon de stilte te doorbreken. Toch is dit geen gewone begrafenis. De doodskist is namelijk leeg. In aanloop van het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer vragen actievoerders van Genoeg = Genoeg op het Plein in Den Haag op deze extreme manier aandacht voor de aangekondigde bezuinigingen op HIV/Aids. Als de bezuinigingen doorgaan zullen er wél mensen sterven, veel mensen, zo betogen de actievoerders. Veel van de actievoerders zijn PvdA leden gehuld in Genoeg=Genoeg T-shirts. Jan Pronk staat de pers te woord. De aanwezigen moedigen hem met gejuich aan. Schaars gevulde winkelwagen De actievoerders van Genoeg = Genoeg zijn niet de enige die zich vandaag laten horen in en rond de gangen van de Tweede Kamer. De ChristenUnie wil dat alle supermarkten alleen nog eerlijke huismerken verkopen in 2015. Ter gelegenheid heeft de ChristenUnie bij de lokale Albert Heijn alle al duurzame en eerlijke huismerken gekocht. Met een schaars gevulde winkelwagen wachten zij  Ben Knapen op, een teken dat er nog veel moet gebeuren voor 2015. De Troelstrazaal waar het wetgevingsoverleg wordt gehouden stroomt maar langzaam vol met overheidsfunctionarissen, journalisten en afgevaardigden van uiteenlopende ontwikkelingsorganisaties. Hoewel mobiele telefoons niet zijn toegestaan in de zaal, wordt er veelvuldig getwitterd om de achterban op de hoogte te houden. De negen woordvoerders van de verschillende partijen krijgen één voor één de gelegenheid zich uit te spreken over de aangekondigde plannen. Zij nemen allen ruim de tijd. Het zijn vooral Klaas Dijkhoff (VVD), Kathleen Ferrier (CDA) en Johan Driessen (PVV) die regelmatig worden onderbroken en bestookt worden met vragen door de andere woordvoeders. Ferrier wordt aangepakt als de meest linkse van de rechtse partijen, Dijkhoff krijgt ervan langs vanwege zijn economische standpunten en Driessen stuit in het algemeen op veel onbegrip. Ook de zaal is vol verbazing over zijn ongegronde uitlatingen. Vanmiddag zal Ben Knapen antwoorden geven op de vele vragen en worden de moties ingediend. Houd de website van Vice Versa in de gaten voor inhoudelijke analyses en eerste reacties. Lees meer over het Wetgevingsoverleg van 6 december:

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel