Vice Versa doet vandaag vanuit Den Haag verslag van het wetgevingsoverleg van het begrotingsdeel ontwikkelingssamenwerking. De woordvoerders van de Tweede Kamer worden op de voet gevolgd en de afgevaardigden van ontwikkelingsorganisaties worden om hun reacties gevraagd. Het kantoor van het nabijgelegen wo=men  doet dienst als tijdelijke redactieruimte. Een sfeerimpressie van een hectische dag. Maandagochtend is het mistig en de grond is glad door de opgevroren sneeuw. Het is grijs en koud. De aanwezigen buigen zich over de doodskist. De begrafenisondernemer  aanschouwt het tafereel op gepaste afstand. Een muzikant probeert met zijn accordeon de stilte te doorbreken. Toch is dit geen gewone begrafenis. De doodskist is namelijk leeg. In aanloop van het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer vragen actievoerders van Genoeg = Genoeg op het Plein in Den Haag op deze extreme manier aandacht voor de aangekondigde bezuinigingen op HIV/Aids. Als de bezuinigingen doorgaan zullen er wél mensen sterven, veel mensen, zo betogen de actievoerders. Veel van de actievoerders zijn PvdA leden gehuld in Genoeg=Genoeg T-shirts. Jan Pronk staat de pers te woord. De aanwezigen moedigen hem met gejuich aan. Schaars gevulde winkelwagen De actievoerders van Genoeg = Genoeg zijn niet de enige die zich vandaag laten horen in en rond de gangen van de Tweede Kamer. De ChristenUnie wil dat alle supermarkten alleen nog eerlijke huismerken verkopen in 2015. Ter gelegenheid heeft de ChristenUnie bij de lokale Albert Heijn alle al duurzame en eerlijke huismerken gekocht. Met een schaars gevulde winkelwagen wachten zij  Ben Knapen op, een teken dat er nog veel moet gebeuren voor 2015. De Troelstrazaal waar het wetgevingsoverleg wordt gehouden stroomt maar langzaam vol met overheidsfunctionarissen, journalisten en afgevaardigden van uiteenlopende ontwikkelingsorganisaties. Hoewel mobiele telefoons niet zijn toegestaan in de zaal, wordt er veelvuldig getwitterd om de achterban op de hoogte te houden. De negen woordvoerders van de verschillende partijen krijgen één voor één de gelegenheid zich uit te spreken over de aangekondigde plannen. Zij nemen allen ruim de tijd. Het zijn vooral Klaas Dijkhoff (VVD), Kathleen Ferrier (CDA) en Johan Driessen (PVV) die regelmatig worden onderbroken en bestookt worden met vragen door de andere woordvoeders. Ferrier wordt aangepakt als de meest linkse van de rechtse partijen, Dijkhoff krijgt ervan langs vanwege zijn economische standpunten en Driessen stuit in het algemeen op veel onbegrip. Ook de zaal is vol verbazing over zijn ongegronde uitlatingen. Vanmiddag zal Ben Knapen antwoorden geven op de vele vragen en worden de moties ingediend. Houd de website van Vice Versa in de gaten voor inhoudelijke analyses en eerste reacties. Lees meer over het Wetgevingsoverleg van 6 december:

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel