Skip to content

 

Waarom is Kathleen Ferrier in Kazachstan net voor het cruciale debat over ontwikkelingssamenwerking? Er zijn geruchten dat Henk Jan Ormel namens het CDA deel zal nemen aan het debat. Is Ferrier haar positie als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking dan kwijt? Wat betekent dat voor de inzet van het CDA in het debat? Houdt de buitenlandfractie van het CDA Knapen uit de wind? Het CDA reageert niet, daarom zoekt Vice Versa zelf uit wat er aan de hand kan zijn. Vice Versa peilt sinds afgelopen maandag de meningen van woordvoerders ontwikkelingssamenwerking van alle partijen. Iedereen reageert. Kamerleden van PvdA, VVD, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP willen ons graag te woord staan over hun inzet tijdens het debat en de amendementen die zij gaan indienen. Het CDA niet. Deze partij die een cruciale rol zal spelen in de vorming van het nieuwe beleid, trakteert ons op stilzwijgen. In het vliegtuig Op maandagochtend horen wij dat Kathleen Ferrier in het vliegtuig naar Kazachstan zit. Tot vrijdag niet bereikbaar. We sturen haar een sms met de vraag te reageren en ze belooft ons per mail antwoord te geven op onze vragen. Het blijft dagen stil en we sms-en haar nog maar eens. ‘Is zij eigenlijk wel degene die het CDA zal vertegenwoordigen in het debat?’ Geen antwoord van Ferrier, maar wel bericht van CDA dat we bij Henk Jan Ormel moeten zijn voor onze antwoorden. Ook die is onbereikbaar, via een bandje vertelt CDA fractie Tweede Kamer dat de partij vrijdag niet gebeld kan worden voor vragen. Wat doet Ferrier vlak voor het debat over haar belangrijkste dossier in Kazachstan? Hoe kan zij de voorbereidingen op het belangrijkste debat van het jaar missen? Volgens verschillende bronnen is zij letterlijk en figuurlijk op afstand geplaatst in de aanloop naar het kamerdebat. Ormel doet in haar plaats alle voorbereidingen voor het debat komende maandag en van anderen horen wij dat Ferrier alle vragen doorverwijst naar hem. Grote gevolgen De mogelijke verandering van woordvoerder ontwikkelingssamenwerking kan grote gevolgen hebben voor het toekomstige ontwikkelingsbeleid. CDA is doorslaggevend in de wisselende meerderheden op ontwikkelingssamenwerking en het lijkt erop dat linkse partijen nu niet op de steun van het CDA kunnen rekenen. Ormel vertegenwoordigt een veel rechtser deel van de fractie dan Ferrier. Haar positie in de buitenlandsfractie wordt volgens betrouwbare bronnen overschaduwd door de rechtsere collega’s Ormel, Haverkamp, Bruins Slot en Knops. Ferrier zou zich moeilijk staande kunnen houden in dat gezelschap. Dat blijkt ook wel uit de amendementen die het CDA waarschijnlijk in zal dienen. De fractie gaat voor HIV/Aids en houdt volgens insiders het MFS amendement van SGP af. Het gerucht gaat zelfs dat het CDA een amendement wil indienen om begrotingssteun afhankelijk te maken van de vraag of landen afgewezen asielzoekers opnemen. Kan het nog rechtser, vragen criticasters zich af. Helaas kunnen we deze vragen niet aan het CDA zelf stellen omdat de partij niet bereikbaar is. Het CDA lijkt ervoor te kiezen om Ben Knapen uit de wind te houden met een zo rechts mogelijke koers. Aan een amendement over HIV/Aids kan de fractie zich nog wel wagen. Daarmee halen ze het beleid van Knapen niet teveel onderuit, iedereen valt immers over de bezuinigingen op HIV/Aids. Maar ze blijven waarschijnlijk af van de veel gevoeligere korting op het maatschappelijk middenveld.

Corona in Afrika: ‘Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden’

Door Frank van Lierde | 30 maart 2020

Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties doen? Gesprek met Jos Dusseljee, de gezondheidsexpert van Cordaid. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.’

Lees artikel

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel

Het veldkantoor in verandering

Door Manon Stravens | 11 maart 2020

Ontwikkelingsorganisaties reppen aldoor over lokaal eigenaarschap, maar waarom maken Europeanen dan nog steeds de dienst uit in veel veldkantoren? ‘Wij zouden zelf ook vreemd opkijken als er in Nederland een Zimbabwaan wordt ingevlogen om met de vakbond of een ngo te werken.’ Een rondgang langs ICCO, Hivos en de Leprastichting.

Lees artikel
Scroll To Top