Waarom is Kathleen Ferrier in Kazachstan net voor het cruciale debat over ontwikkelingssamenwerking? Er zijn geruchten dat Henk Jan Ormel namens het CDA deel zal nemen aan het debat. Is Ferrier haar positie als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking dan kwijt? Wat betekent dat voor de inzet van het CDA in het debat? Houdt de buitenlandfractie van het CDA Knapen uit de wind? Het CDA reageert niet, daarom zoekt Vice Versa zelf uit wat er aan de hand kan zijn. Vice Versa peilt sinds afgelopen maandag de meningen van woordvoerders ontwikkelingssamenwerking van alle partijen. Iedereen reageert. Kamerleden van PvdA, VVD, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP willen ons graag te woord staan over hun inzet tijdens het debat en de amendementen die zij gaan indienen. Het CDA niet. Deze partij die een cruciale rol zal spelen in de vorming van het nieuwe beleid, trakteert ons op stilzwijgen. In het vliegtuig Op maandagochtend horen wij dat Kathleen Ferrier in het vliegtuig naar Kazachstan zit. Tot vrijdag niet bereikbaar. We sturen haar een sms met de vraag te reageren en ze belooft ons per mail antwoord te geven op onze vragen. Het blijft dagen stil en we sms-en haar nog maar eens. ‘Is zij eigenlijk wel degene die het CDA zal vertegenwoordigen in het debat?’ Geen antwoord van Ferrier, maar wel bericht van CDA dat we bij Henk Jan Ormel moeten zijn voor onze antwoorden. Ook die is onbereikbaar, via een bandje vertelt CDA fractie Tweede Kamer dat de partij vrijdag niet gebeld kan worden voor vragen. Wat doet Ferrier vlak voor het debat over haar belangrijkste dossier in Kazachstan? Hoe kan zij de voorbereidingen op het belangrijkste debat van het jaar missen? Volgens verschillende bronnen is zij letterlijk en figuurlijk op afstand geplaatst in de aanloop naar het kamerdebat. Ormel doet in haar plaats alle voorbereidingen voor het debat komende maandag en van anderen horen wij dat Ferrier alle vragen doorverwijst naar hem. Grote gevolgen De mogelijke verandering van woordvoerder ontwikkelingssamenwerking kan grote gevolgen hebben voor het toekomstige ontwikkelingsbeleid. CDA is doorslaggevend in de wisselende meerderheden op ontwikkelingssamenwerking en het lijkt erop dat linkse partijen nu niet op de steun van het CDA kunnen rekenen. Ormel vertegenwoordigt een veel rechtser deel van de fractie dan Ferrier. Haar positie in de buitenlandsfractie wordt volgens betrouwbare bronnen overschaduwd door de rechtsere collega’s Ormel, Haverkamp, Bruins Slot en Knops. Ferrier zou zich moeilijk staande kunnen houden in dat gezelschap. Dat blijkt ook wel uit de amendementen die het CDA waarschijnlijk in zal dienen. De fractie gaat voor HIV/Aids en houdt volgens insiders het MFS amendement van SGP af. Het gerucht gaat zelfs dat het CDA een amendement wil indienen om begrotingssteun afhankelijk te maken van de vraag of landen afgewezen asielzoekers opnemen. Kan het nog rechtser, vragen criticasters zich af. Helaas kunnen we deze vragen niet aan het CDA zelf stellen omdat de partij niet bereikbaar is. Het CDA lijkt ervoor te kiezen om Ben Knapen uit de wind te houden met een zo rechts mogelijke koers. Aan een amendement over HIV/Aids kan de fractie zich nog wel wagen. Daarmee halen ze het beleid van Knapen niet teveel onderuit, iedereen valt immers over de bezuinigingen op HIV/Aids. Maar ze blijven waarschijnlijk af van de veel gevoeligere korting op het maatschappelijk middenveld.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel