Door:
Marc Broere

1 december 2010

Categorieën

Het nieuwe kabinet laat er geen gras over groeien. Nadat minister Uri Rosenthal ICCO al op het matje riep en dreigde met het korten van subsidie vanwege haar steun aan de organisatie Electronic Intifada, wil staatssecretaris Ben Knapen ingrijpen bij SNV en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) omdat ze weigeren het te hoge salaris van hun directieleden te verlagen. Tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer verklaarde Knapen vanmiddag dat hij de contracten met SNV en het KIT gaat proberen open te breken omdat ze niet bereid zijn de lonen van hun directie onder de zogeheten DG-norm van 124.000 euro per jaar terug te brengen. Als beide organisaties weigeren mee te werken, zal de bewindspersoon waarschijnlijk naar de bestuursrechter gaan. De Tweede Kamer was vanmiddag ongelukkig over de weigering van SNV en KIT om ondanks herhaaldelijke oproepen en waarschuwingen geen gehoor te geven aan een salarisverlaging van de directeuren Dirk Elsen en Jan Donner (de broer van CDA-minister Piet-Hein Donner). Opstappen SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang had vooral moeite met de houding van SNV. Hij vindt dat de directie en ook voorzitter Lodewijk de Waal van de raad van toezicht van die organisatie zo snel mogelijk moeten opstappen, omdat ze volgens hem hun geloofwaardigheid hebben verloren. Ook onder het SNV-personeel zelf staan Elsen en De Waal steeds verder onder druk en lijkt er zelfs sprake te zijn van muitende werknemers. Bij SNV houdt men er sowieso rekening mee dat er vanaf volgend jaar al fors bezuinigd zal worden op de subsidie. In de Kamerbrief die Knapen afgelopen vrijdag rondstuurde, stond dat de subsidies aan de SNV, het Vakbondsprogramma en PSO met in totaal 20 miljoen euro worden gekort. Bronnen binnen SNV verwachten dat SNV van deze bezuiniging voor 15 van de 20 miljoen moet opdraaien. Met de weigering om het salaris van Dirk Elsen te verlagen, zou de organisatie mogelijk nog meer subsidie verliezen. Het voordeel voor Knapen hierbij is wel dat er met een strafkorting op SNV geld vrijkomt om bijvoorbeeld een deel van de bezuiniging op aidsbestrijding, iets waar de Tweede Kamer op aan lijkt te sturen, ongedaan te maken. De weigering van De Waal om in te grijpen in de salarissen lijkt zo mogelijk grote gevolgen te gaan krijgen voor het werk van SNV in ontwikkelingslanden. Terwijl Knapen probeert SNV en KIT via juridische weg te dwingen de directiesalarissen te verlagen, voert regeringspartij VVD de politieke druk verder op. Het liberale Kamerlid Klaas Dijkhoff vindt volgens persbureau ANP dat hulporganisaties die de salarisnorm na volgend jaar nog steeds overschrijden, niet meer in aanmerking mogen komen voor subsidie. Hij zal daarover een motie indienen.

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel