Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds heeft een concreet voorstel. Maak een lijst met alle hulp waarvan bewezen is dat die helpt. Neem dit als uitgangspunt en laat al het andere vallen. Vice Versa sprak met hem op  wereldaidsdag. Staatssecretaris Ben Knapen wil bezuinigen op sociale steun. HIV/AIDS bestrijding zou een ‘donor darling’ zijn en Nederland zou in de bestrijding niet veel bijdragen. Wat vindt u hiervan? ‘Een hele vreemde keuze. Ze willen investeren in hulp die werkt, in economische ontwikkeling en zelfredzaamheid in die landen. HIV/AIDS komt overeen op alle drie de vlakken. Daarnaast heeft Nederland een prominente positie in de bestrijding van HIV/AIDS door zich in te zetten voor kwetsbare groepen. Nederland wordt geroemd om zijn programma’s van HIV/AIDS bestrijding en het betrekken van homoseksualiteit, sekswerk en drugsgebruik. Er is gewoonweg ook geen ander land wat dit net zo zou kunnen doen als Nederland. Er is ook juist een duidelijke beleid rondom het HIV/AIDS thema door Buitenlandse Zaken gevoerd. Wanneer je wilt kiezen voor datgene dat werkt, dan denk ik dat je niet moet gaan bezuinigen op HIV/AIDS bestrijding. Bovendien zijn er nog altijd 10 miljoen mensen in de wereld met HIV/AIDS; je kunt gewoon niet zeggen: het geld is niet meer nodig.’ In tijden van bezuinigingen in veel sectoren zijn er ook deze bezuinigingen voor de ontwikkelingssector. Wanneer er niet op HIV/AIDS wordt bezuinigd zal er op andere onderdelen worden gekort. Waar moet de Nederlandse overheid volgens u juist op bezuinigen? ‘Ik zou denken aan bezuinigingen op grote geldelijke stromen. Van bijvoorbeeld Algemene Begrotingsteun is niét bewezen dat dit ook daadwerkelijk bijdraagt en dat dit effectief is. Hierop mag wat mij betreft worden gekort. Daarnaast denk ik ook dat er wel hele grote gelden naar de Wereldbank gaan. Hierbij moeten kanttekeningen worden geplaatst, ondanks dat de gelden naar bijvoorbeeld de Wereldbank al vastlagen. Eigenlijk denk ik dat er gewoon een lijst moet worden opgesteld met alles waarvan is bewezen dat het goed werkt. Dit als uitgangspunt laat andere zaken afvallen. Daarnaast zal dan ook snel genoeg blijken dat er niet op HIV/AIDS bestrijding moet worden gekort. Sjoera Dikkers (PvdA), Klaas Dijkhoff (VVD) en Ewout Irrgang (D66) vinden dat er niet zou moeten worden bezuinigd op HIV/AIDS bestrijding. Wat wilt u deze Tweede Kamerleden in aanloop tot het Kamerdebat meegeven? ‘Het belangrijkste advies is dat ze er voor moeten waken dat de ontkoppeling van HIV/AIDS en Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR) niet gaat gebeuren. De problematiek van bijvoorbeeld seksueel geweld en HIV/AIDS kun je bijvoorbeeld al niet loskoppelen. Daarnaast is HIV/AIDS de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen in de reproductieve leeftijd. Voor moedersterfte, MDG5,  is wel de aandacht en ook hierbij zal HIV/AIDS, MDG6, niet kunnen worden weggeschoven. Er moet dus echt door de Kamerleden geprobeerd worden om de bezuinigingen op het gebied van HIV/AIDS tegen te gaan.’

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel