Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds heeft een concreet voorstel. Maak een lijst met alle hulp waarvan bewezen is dat die helpt. Neem dit als uitgangspunt en laat al het andere vallen. Vice Versa sprak met hem op  wereldaidsdag. Staatssecretaris Ben Knapen wil bezuinigen op sociale steun. HIV/AIDS bestrijding zou een ‘donor darling’ zijn en Nederland zou in de bestrijding niet veel bijdragen. Wat vindt u hiervan? ‘Een hele vreemde keuze. Ze willen investeren in hulp die werkt, in economische ontwikkeling en zelfredzaamheid in die landen. HIV/AIDS komt overeen op alle drie de vlakken. Daarnaast heeft Nederland een prominente positie in de bestrijding van HIV/AIDS door zich in te zetten voor kwetsbare groepen. Nederland wordt geroemd om zijn programma’s van HIV/AIDS bestrijding en het betrekken van homoseksualiteit, sekswerk en drugsgebruik. Er is gewoonweg ook geen ander land wat dit net zo zou kunnen doen als Nederland. Er is ook juist een duidelijke beleid rondom het HIV/AIDS thema door Buitenlandse Zaken gevoerd. Wanneer je wilt kiezen voor datgene dat werkt, dan denk ik dat je niet moet gaan bezuinigen op HIV/AIDS bestrijding. Bovendien zijn er nog altijd 10 miljoen mensen in de wereld met HIV/AIDS; je kunt gewoon niet zeggen: het geld is niet meer nodig.’ In tijden van bezuinigingen in veel sectoren zijn er ook deze bezuinigingen voor de ontwikkelingssector. Wanneer er niet op HIV/AIDS wordt bezuinigd zal er op andere onderdelen worden gekort. Waar moet de Nederlandse overheid volgens u juist op bezuinigen? ‘Ik zou denken aan bezuinigingen op grote geldelijke stromen. Van bijvoorbeeld Algemene Begrotingsteun is niét bewezen dat dit ook daadwerkelijk bijdraagt en dat dit effectief is. Hierop mag wat mij betreft worden gekort. Daarnaast denk ik ook dat er wel hele grote gelden naar de Wereldbank gaan. Hierbij moeten kanttekeningen worden geplaatst, ondanks dat de gelden naar bijvoorbeeld de Wereldbank al vastlagen. Eigenlijk denk ik dat er gewoon een lijst moet worden opgesteld met alles waarvan is bewezen dat het goed werkt. Dit als uitgangspunt laat andere zaken afvallen. Daarnaast zal dan ook snel genoeg blijken dat er niet op HIV/AIDS bestrijding moet worden gekort. Sjoera Dikkers (PvdA), Klaas Dijkhoff (VVD) en Ewout Irrgang (D66) vinden dat er niet zou moeten worden bezuinigd op HIV/AIDS bestrijding. Wat wilt u deze Tweede Kamerleden in aanloop tot het Kamerdebat meegeven? ‘Het belangrijkste advies is dat ze er voor moeten waken dat de ontkoppeling van HIV/AIDS en Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR) niet gaat gebeuren. De problematiek van bijvoorbeeld seksueel geweld en HIV/AIDS kun je bijvoorbeeld al niet loskoppelen. Daarnaast is HIV/AIDS de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen in de reproductieve leeftijd. Voor moedersterfte, MDG5,  is wel de aandacht en ook hierbij zal HIV/AIDS, MDG6, niet kunnen worden weggeschoven. Er moet dus echt door de Kamerleden geprobeerd worden om de bezuinigingen op het gebied van HIV/AIDS tegen te gaan.’

‘De allerarmsten worden niet geholpen. En dat kan wél.’

Door Marc van Dijk | 05 augustus 2020

Te vaak lanceren hulporganisaties projecten zonder eerst te praten met degenen om wie het gaat. Onderzoeker Anika Altaf sprak met de allerarmsten in Ethiopië, Benin en Bangladesh. Om hen te bereiken moet het roer om.

Lees artikel

Richt je niet alleen op laaghangend fruit

Door Marc Broere | 30 juli 2020

In zijn hoofdredactioneel commentaar in de nieuwe Vice Versa doet Marc Broere een oproep aan ontwikkelingsorganisaties om een extra mijl te lopen om ook de meest gemarginaliseerden in te sluiten in hun projecten. Onderzoeker Anika Altaf laat zien dat het kan.

Lees artikel

Column Eva Nakato: Van nadeel tot voordeel

Door Eva Nakato | 27 juli 2020

Wat vroeger in je leven als ‘ongepast’ werd gezien door je omgeving, blijkt vaak de sleutel tot succes in je latere leven te zijn. Ook voor onze columniste Eva Nakato. Vroeger werd ze soms gepest om haar zware stem, nu wordt ze juist hiervoor uitgekozen voor het spreken in het openbaar en het inspreken van teksten.

Lees artikel