De ontwikkelingssector komt in actie. Verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen en beraden zich onder andere op acties tegen de kamerbrief van staatssecretaris Ben Knapen. Tijdens een debat van de Evert Vermeer Stichting op 10 november riepen Ewout Irrgang (SP), Sjoera Dikkers (PvdA) en Peter Heintze (Evert Vermeer Stichting) ontwikkelingsorganisaties op om de barricades op te gaan en ‘eens hard aan de bel’ te gaan trekken. Ondertussen werd er ook bij ICCO gemopperd op de werkvloer om in actie te komen. Verschillende initiatieven werden samengetrokken en enkele dagen geleden kwamen vertegenwoordigers van onder andere OxfamNovib, ICCO, Partos, Evert Vermeer Stichting en het World Population Fund bij elkaar om verdere plannen te bespreken. Daarnaast is ook de EEN-campagne bij het initiatief betrokken. Er wordt nu gekeken of er een stuurgroep kan worden geformeerd. De logistiek van het initiatief komt naar verwachting bij OxfamNovib te liggen dat een ruimte ter beschikking heeft gesteld. Over de centrale boodschap van het initiatief wordt nog druk overlegd.  Wordt het een brede campagne over de rol van Nederland in de wereld? Of zal het toch vooral gaan over nog meer bezuinigingen op het maatschappelijk middenveld, waarbij de organisaties het risico lopen dat ze beschuldigd worden voor het opkomen van hun eigen institutionele belangen. De verwachting is dat het initiatief de komende dagen officieel bekend zal  worden gemaakt.

‘Minister Kaag schuift de verantwoordelijkheid voor de bescherming van mensenrechten door naar Europa’

Door Kelly Groen | 21 oktober 2020

Terwijl landen om ons heen nationale wetgeving optuigen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, laat Nederland het initiatief aan de EU. Zo schuift de minister de oplossing tegen mensenrechtenschendingen door Nederlandse bedrijven op de lange baan, schrijft Kelly Groen van ActionAid.

Lees artikel

Pionieren met gender-onderzoek in het door seksueel geweld geteisterde Congo

Door Marc van Dijk | 19 oktober 2020

Conflict hoeft academische samenwerking niet uit te sluiten. Thea Hilhorst, hoogleraar aan het Haagse International Institute of Social Studies, begeleidde Congolese promovendi en richtte samen met Congolese onderzoekers een onafhankelijk onderzoeksinstituut op. In gesprek met Hilhorst en de Congolese onderzoeksleider Rose Bashwira over potentie en internationale onwil.

Lees artikel

‘Ik wacht niet tot me wordt verteld wat ik moet doen’

Door Jan-Albert Hootsen | 15 oktober 2020

Alba Zepeda en Vicenta Jerónimo, twee vrouwen die de turbulente politiek van Midden-Amerika leren kennen: in een stadsbestuur in Honduras en in het parlement van Guatemala. Ze spreken over hordes en elites, over machismo, armoede en corruptie, over de vrouw als politieke minderheid – ondanks de regelgeving. We kijken mee in de coulissen, bij een strijd voor erkenning.

Lees artikel