Skip to content

 

Door:
Thomas Hurkxkens

8 november 2010

Categorieën

Tags

De (on)mogelijkheid van onderwijs in het Bolivia van Morales. Millennium Masterclass: Onderwijs en Millenniumdoelen. LA Ruta organiseert in samenwerking met verschillende Nederlandse universiteiten een serie masterclasses over de millenniumdoelen in Latijns-Amerika. De thema’s migratie, onderwijs, gender en milieu zullen tijdens zes verschillende masterclasses behandeld worden. De vraag of de millenniumdoelen aansluiten bij de behoeftes van de bevolking in Latijns-Amerika zal tijdens al deze masterclasses centraal staan. ‘Education for All’ in Latijns Amerika is praktisch gezien een feit; bijna alle kinderen gaan naar de basisschool. Maar wat zegt dit over de kwaliteit van het onderwijs? En is het onderwijs in zijn huidige vorm wel relevant voor alle kinderen? Voldoet het onderwijssysteem aan de behoeftes van bijvoorbeeld inheemse bevolkingsgroepen? Mieke Lopes Cardozo zal tijdens deze avond dieper ingaan op de bovengenoemde vragen en de relatie tussen onderwijs en millenniumdoelen bespreken aan de hand van de situatie in Bolivia. Op deze avond daagt LA Ruta jou uit mee te denken en debatteren over het thema. Mieke Lopes Cardozo is een Phd onderzoekster en docente aan de afdeling ‘geografie, planologie en internationale ontwikkelingsstudies’ van de Universiteit van Amsterdam. Donderdag 25 november Tijd: 19.00 – 19.30 inloop 19.30 – 19.50 inleiding LA Ruta + vertoning korte video’s 19.50 – 20.20 ‘De (on)mogelijkheid van onderwijs in het Bolivia van Morales’ door Mieke Lopes Cardozo 20.20 – 20.35 pauze 20.35 – 21.30 ronde tafel Gratis entree. Plaats: Cafe Budapest Pesthuislaan, WG-Terrein complex, Paviljoen 2, Amsterdam De millenniummasterclass Migratie & millenniumdoelen is gehouden op donderdag 14 januari 2010. Lees hier het verslag.

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel

Het veldkantoor in verandering

Door Manon Stravens | 11 maart 2020

Ontwikkelingsorganisaties reppen aldoor over lokaal eigenaarschap, maar waarom maken Europeanen dan nog steeds de dienst uit in veel veldkantoren? ‘Wij zouden zelf ook vreemd opkijken als er in Nederland een Zimbabwaan wordt ingevlogen om met de vakbond of een ngo te werken.’ Een rondgang langs ICCO, Hivos en de Leprastichting.

Lees artikel

De stilte van Kaag

Door Ellen Mangnus | 10 maart 2020

De situatie aan de buitengrenzen van Europa bereikte deze week een dramatisch dieptepunt. Waarom horen we niets van minister Kaag, vraagt Ellen Mangnus zich af. Was zij immers niet de minister van de veel geroemde Abel Herzberglezing met de titel: ‘Wees niet stil, we zijn met velen.’

Lees artikel
Scroll To Top