Skip to content

 

Door:
Thomas Hurkxkens

1 november 2010

Categorieën

Tags

Het Amerikaanse agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking (Usaid) gaat een andere koers varen. De wijzigingen maken deel uit van een algemene hervorming van de Amerikaanse ontwikkelingshulp. “Te vaak hebben de VS getracht hun hulp te organiseren vanuit Amerikaans perspectief, in plaats van landen te helpen hun eigen problemen op te lossen”, vindt Oxfam. Vorige maand kondigde president Barack Obama een nieuw beleid aan op de VN-top over de millenniumdoelen in New York. De VS zullen  arme landen meer slagkracht geven om zichzelf te ontwikkelen, klonk het. “Decennialang waren miljoenen mensen afhankelijk van voedselhulp, dat moet gedaan zijn. We moeten landen en mensen een weg uit de armoede bieden”, sprak Obama. Lees het complete artikel op www.ipsnews.be

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel

Het veldkantoor in verandering

Door Manon Stravens | 11 maart 2020

Ontwikkelingsorganisaties reppen aldoor over lokaal eigenaarschap, maar waarom maken Europeanen dan nog steeds de dienst uit in veel veldkantoren? ‘Wij zouden zelf ook vreemd opkijken als er in Nederland een Zimbabwaan wordt ingevlogen om met de vakbond of een ngo te werken.’ Een rondgang langs ICCO, Hivos en de Leprastichting.

Lees artikel

De stilte van Kaag

Door Ellen Mangnus | 10 maart 2020

De situatie aan de buitengrenzen van Europa bereikte deze week een dramatisch dieptepunt. Waarom horen we niets van minister Kaag, vraagt Ellen Mangnus zich af. Was zij immers niet de minister van de veel geroemde Abel Herzberglezing met de titel: ‘Wees niet stil, we zijn met velen.’

Lees artikel
Scroll To Top