Door:
Iris Gardien

28 oktober 2010

Tags

Maandagmiddag wordt de uitslag van MFS-2 bekendgemaakt. Voor ontwikkelingsorganisaties breekt een spannend weekend aan. Vice Versa belde kort met Oxfam Novib, HIVOS en Cordaid om de stemming alvast te peilen. Het is duidelijk dat de organisaties intern al hebben gekeken naar verschillende scenario’s en wat te doen in case of, maar over verwachtingen wordt weinig concreet gepraat. Jules van Os van Oxfam Novib: ‘Het zou luchtfietsen zijn om nu al te gaan praten over eventuele verwachtingen. Als ik eerlijk ben kan ik weinig melden.’ Ook Roman Baatenburg van Hivos is nog weinig spraakzaam. ‘Wij reageren pas na de bekendmaking. We weten gewoon nog niet wat er gaat gebeuren.’ Wel houdt Baatenburg er rekening mee dat Hivos minder krijgt dat het heeft aangevraagd. ‘Die kans is sowieso groot omdat er meer is aangevraagd door de organisaties dan dat er beschikbaar is gesteld.’ Agnes Verhulst van Cordaid is openhartiger. ‘Soms is het zo dat zenuwen en stress lijken te verlammen. Maar bij ons zie je juist ook de anticipatie: iedereen werkt met opgestroopte mouwen en gaat er voor. Natuurlijk wordt er wel met verschillende scenario’s rekening gehouden, maar dat is ook wat een professionele organisatie als Cordaid hoort te doen.’ ‘Het is niet anders dan bij de MFS-I’, vervolgt  Verhulst. ‘Het is net als bij So You Think You Can Dance: je doet je uiterste best en dan is het afwachten. Toch kun je terwijl je wacht al wel wat van de uitslag peilen door de  reacties die je hebt gekregen. Zo is er van te voren gekeken bij deze MFS of je aan de voorwaarden voldeed. We hebben positieve signalen gekregen en dus we hebben goede hoop.’

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel