Door:
Iris Gardien

28 oktober 2010

Tags

Maandagmiddag wordt de uitslag van MFS-2 bekendgemaakt. Voor ontwikkelingsorganisaties breekt een spannend weekend aan. Vice Versa belde kort met Oxfam Novib, HIVOS en Cordaid om de stemming alvast te peilen. Het is duidelijk dat de organisaties intern al hebben gekeken naar verschillende scenario’s en wat te doen in case of, maar over verwachtingen wordt weinig concreet gepraat. Jules van Os van Oxfam Novib: ‘Het zou luchtfietsen zijn om nu al te gaan praten over eventuele verwachtingen. Als ik eerlijk ben kan ik weinig melden.’ Ook Roman Baatenburg van Hivos is nog weinig spraakzaam. ‘Wij reageren pas na de bekendmaking. We weten gewoon nog niet wat er gaat gebeuren.’ Wel houdt Baatenburg er rekening mee dat Hivos minder krijgt dat het heeft aangevraagd. ‘Die kans is sowieso groot omdat er meer is aangevraagd door de organisaties dan dat er beschikbaar is gesteld.’ Agnes Verhulst van Cordaid is openhartiger. ‘Soms is het zo dat zenuwen en stress lijken te verlammen. Maar bij ons zie je juist ook de anticipatie: iedereen werkt met opgestroopte mouwen en gaat er voor. Natuurlijk wordt er wel met verschillende scenario’s rekening gehouden, maar dat is ook wat een professionele organisatie als Cordaid hoort te doen.’ ‘Het is niet anders dan bij de MFS-I’, vervolgt  Verhulst. ‘Het is net als bij So You Think You Can Dance: je doet je uiterste best en dan is het afwachten. Toch kun je terwijl je wacht al wel wat van de uitslag peilen door de  reacties die je hebt gekregen. Zo is er van te voren gekeken bij deze MFS of je aan de voorwaarden voldeed. We hebben positieve signalen gekregen en dus we hebben goede hoop.’

‘Controle over je portemonnee is controle over je keuzes’

Door Eva Huson | 23 januari 2020

In Nepal bindt een dappere vrouwenbeweging de strijd aan met hulpafhankelijkheid en weigert ze principieel fondsen van grote, buitenlandse geldschieters. Een interview in de shift the power-reeks over hoe je als kleine hulporganisatie prima het heft in eigen hand kunt nemen.

Lees artikel

Het Malinese huis van democratie is aan verbouwing toe

Door Ayaan Abukar | 22 januari 2020

Vóór de crisis in 2012 was Mali op het oog een modeldemocratie, maar door migratie en geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. En het ligt in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Een tweeluik over het Malinese partnerschap: om te beginnen de politieke achtergrond, ter plekke geschetst.

Lees artikel

Samenwerken in Mali

Door Marc Broere | 20 januari 2020

De komende twee weken staat Mali centraal in ons project ‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst.’ Voor de crisis in 2012 was Mali op het oog een goed functionerende democratie dat weinig in de schijnwerpers stond, maar door de migratie en het geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. Ook ligt het in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Lees artikel