Iedere vrijdagmiddag laat Marc Broere de week passeren. Wat speelde er afgelopen week zoal? En wat kan de lezer volgende week van Vice Versa verwachten? SNV De soap rondom SNV ging ook deze week weer gewoon door. Nadat (statutair) directeur Dirk Elsen ons vorige week positief verraste met een open brief, was de medewerking van zijn organisatie deze week wat minder van harte. Geen openheid over de salarissen van de drie andere (titulaire) directeuren en van de directeur van het regiokantoor in Washington. Pijnlijk om te zien hoe de organisatie door een starre houding van de (statutair) directeur zich steeds verder isoleert. Te meer omdat SNV wel degelijk een van de beste ontwikkelingsorganisaties van ons land is. Dit kan geen happy end gaan krijgen. Dirk, denk na. De nieuwe bewindspersoon Wie gaat het worden: de nieuwe bewindspersoon op ontwikkelingssamenwerking?  Op dit moment op de vrijdagmiddag is het nog niet bekend. Wordt het Marnix van Rij, Rene Grotenhuis, of misschien toch wel Kathleen Ferrier (dan vormt ze geen gevaar meer in de Tweede Kamer en ze is natuurlijk wel de grootste deskundige van CDA-huize op Ontwikkelingssamenwerking)? Of misschien wel helemaal iemand anders. In ieder geval lijkt het een staatssecretaris te worden. En dat is jammer want een minister kan invloed uitoefenen in de ministerraad. Maxime Bestaat er een verband tussen het salaris van Dirk Elsen en de nieuwe bewindspersoon op ontwikkelingssamenwerking? Ik denk van wel. Mijn inschatting is dat Maxime Verhagen het onderzoek naar de directiesalarissen van honderd ontwikkelingsorganisaties bewust precies op het moment naar buiten brengt als bekend wordt dat ontwikkelingssamenwerking gedegradeerd wordt tot een staatssecretariaat. In plaats van dat ontwikkelingsorganisaties hem daar namelijk terecht op kunnen aanvallen, ligt de sector dan namelijk zelf onder vuur en zal ze zich gedeisd houden. Het is triest maar waar, vrees ik. Jack van Ham Heb deze week veel contact gehad met Jack van Ham, directeur van ICCO. Hij kwam met rugklachten terug uit Indonesië. Dat leidde hier op de redactie meteen tot de goede grap dat Jack het leed van de wereld dusdanig  op zijn schouders meetorst dat dit onvermijdelijk leidt tot rugklachten. Wij zijn bij Vice Versa erg voor vernieuwing en verjonging. Maar dat nu net Ron van Huizen van Terre des Hommes en Jack van Ham de twee directeuren van grote ontwikkelingsorganisaties zijn die hun vertrek hebben aangekondigd, roept wel gemengde gevoelens op. Want Ron en Jack zijn beiden nog innovatief en jong van geest. In ieder geval van harte beterschap Jack. Volgende week Ook volgende week zijn we weer heel actief. Met zondag al een nieuw weblog van Manon Stravens over de vijftigste verjaardag van Mali. Verder leest u natuurlijk alles over de nieuwe bewindspersoon op ontwikkelingssamenwerking en het KPMG-rapport van Verhagen. Daarnaast is Henriëtte bezig om Nederlandse NGO’s die actief zijn in islamitische landen te vragen over hoe zij aan hun partnerorganisaties uitleggen wat er momenteel in Nederland gebeurt met de opkomst van Wilders, gaat Selma verder met haar serie over Resolutie 1325, en zal de redactie van Vice Versa verschillende evenementen bezoeken en verslaan, waaronder Partos Plaza. We zien u volgende week graag weer terug.

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao vallen tussen wal en schip

Door Bob van Dillen | 05 december 2019

Nu er een humanitaire crisis is in onze eigen regio, geeft de Nederlandse overheid niet thuis. Dat schrijft Bob van Dillen van Cordaid, die de situatie nauwgezet volgt, in deze opiniebijdrage. Ondertussen wordt de situatie steeds nijpender en krijgen vluchtelingen op Curaçao geen menswaardige behandeling.

Lees artikel

Strijd op twee fronten

Door Siri Lijfering | 04 december 2019

De Nigerdelta is aantrekkelijk voor sekswerkers, maar ook gevaarlijk: geweld en vervolging liggen op de loer. Het strategisch partnerschap Count Me In! probeert hun rechten te beschermen; beeldvorming en beïnvloeding van beleid lijken de sleutel te zijn. Twee sekswerkers doen hun verhaal.

Lees artikel