Door:
Andre van der Stouwe

6 oktober 2010

Categorieën

Het lijkt erop dat ontwikkelingssamenwerking in het nieuwe kabinet geen minister krijgt, maar een staatssecretaris. In een voorlopig akkoord hebben VVD en CDA overeenstemming bereikt over de verdeling van de ministerposten in het nieuw te vormen kabinet. Een minister voor Ontwikkelingssamenwerking wordt hierbij niet genoemd, waardoor het onvermijdelijk lijkt dat Ontwikkelingssamenwerking onder verantwoordelijkheid van de minister van Buitenlandse Zaken gaat vallen en ‘slechts’ een staatssecretaris krijgt. Wie dit zal worden is nog niet bekend (er worden nog geen definitieve namen bij de ministerposten genoemd), maar het ligt voor de hand dat het een CDA-er wordt, aangezien de VVD de minister voor Buitenlandse Zaken gaat leveren. Verder krijgt de VVD naast het premiersschap (Mark Rutte) ook de ministeries Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Veiligheid en Ruimte voor haar rekening gaat nemen. Onder het nieuwe ministerie van Veiligheid vallen Justitie en een deel van Binnenlandse Zaken. Het CDA krijgt Financiën, Econonmische Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken, Onderwijs en Immigratie en Integratie. Bron: NOS

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel