Skip to content

 

Door:
Janneke Juffermans

20 september 2010

Categorieën

Op vrijdag 17 september vond in Pakhuis de Zwijger de tweede editie van het 1 % event plaats. Volgens de persmap ging het om hét Open Space event dat mensen met goede ideeën bij elkaar brengt om samen te werken aan nieuwe vormen van internationale samenwerking 2.0. Janneke Juffermans doet verslag. Innovators, Young professionals, ondernemers, media, wetenschappers, change-makers en politici: ze waren er allemaal. Het programma was vooraf niet bekend en de entreeprijs loog er niet om. Als je er voor de eerste keer naartoe ging stortte je je in een dag vol verrassingen. Na een opening door Anna Chojnacka en Bart Lacroix van de 1%Club, volgden twee mensen die ieder een zeer succesvol project opzetten. Tiina Urm organiseerde in Estland een dag waarop het hele land werd schoongemaakt van afval. Ze hanteerde daarbij drie uitgangspunten: 1. Als er een probleem is, doe er wat aan. Niemand anders gaat het doen. 2. Niemand is de schuldige van de huidige situatie. En 3. Jij bent degene die de verandering gaat brengen, als je maar begint. ‘Dat een situatie zo is, is het gevolg van ons collectieve besluit hiermee in te stemmen. Als we het willen veranderen zal dat ook vanuit onszelf moeten komen.’ Veel landen volgen nu Estlands voorbeeld en vragen Urma om advies. Marlon Parker, sociaal ondernemer en afkomstig uit een wijk met veel problemen (drugs, prostitutie en een alom heersend gevoel van wanhoop) in Zuid-Afrika vroeg aan de zaal: What’s in your box? Vanuit het idee dat iedereen mogelijkheden heeft om zijn situatie te verbeteren leidde hij veertien jongeren met zeer verschillende achtergronden op om via co-creation problemen op te lossen. Zo is er onder andere een mobiele counseling service opgezet en hebben mensen weer vertrouwen en hoop gekregen. Speeddaten met Lubbers Na deze inspirerende woorden begonnen er open space sessies, kon je gebruik maken van co-creatie om je idee naar een hoger plan te brengen, een website voor je plannen laten bouwen, een logo laten ontwerpen en les krijgen in social media. Ook speeddaten met prominenten als Ruud Lubbers, Herman Wijffels en anderen was mogelijk. De rij met mensen die hulp van anderen zochten om iets in de open space verder uit te denken was lang. Voorbeelden: high potentials binnen halen in de sector, het ontwerpen van een digitale tool om kennis van de Somalische diaspora in te zetten voor Somalië, én in navolging van het artikel in Vice Versa waarin Anna Chojnacka en Eelco Fortuin geïnterviewd werden: een IS-hub, een netwerk waarin ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties hun kennis delen. Buiten structuren denken Er werd op de dag veel gesproken over het denken buiten de huidige structuren. Wijffels sprak over een onderstroom van bewuste mensen in de samenleving van waaruit de verandering komt en Lubbers over het vieren van het leven in harmonie met elkaar en de natuur in een besef van onderlinge dependentie. Als er genoeg mensen wereldwijd deze nieuwe manier van leven uitdragen, waarbij internet een belangrijke rol speelt om elkaar te inspireren, volgen Den Haag en gevestigde instituten als de VN vanzelf. Zowel tijdens de toespraken van Tiina Urm en van Marlon Parker als de woorden van deze prominente heren, was er in de zaal een golf van inspiratie merkbaar. In de open space sessies werd druk gediscussieerd en ook daar werd, bijvoorbeeld in het gesprek over hoe high potentials binnen te halen in de sector, gesproken over het weghalen van bureaucratie, ouderwetse structuren en het werken vanuit ‘Hubs’: kennisnetwerken die losstaan van organisaties maar wel met elkaar in contact zijn en kennis en getalenteerde mensen kunnen uitwisselen. Margreet van der Pijl (1%Club) licht desgewenst toe hoe ze zich in het begin verzette tegen het denken buiten alle structuren zoals OS 2.0 voorstaat. Nu is ze dolenthousiast! Het betekent alle controle los laten. Dat kost tijd en vraagt om het doorbreken van weerstand. Maar vernieuwend en ontzettend inspirerend is het 1% event zeker!

Zonder mondiale solidariteit komt corona als een boemerang bij ons terug

Door Marielle Bemelmans | 03 april 2020

In deze bijdrage legt Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans uit waarom de Covid-19 crisis het belang van mondiale solidariteit blootlegt. ‘Het heeft geen zin om alleen de eigen zorg te verbeteren, en die elders te verwaarlozen – een virusuitbraak elders bereikt ons uiteindelijk toch in deze geglobaliseerde wereld. Zonder mondiale solidariteit, komt Corona als boemerang bij ons terug. ’

Lees artikel

Wat doet de corona-pandemie met de ontwikkelingssector?

Door Sarah Haaij | 31 maart 2020

Investeren in internettoegang, cursussen online aanbieden en digitaal collecteren – flexibiliteit en aanpassingsvermogen zitten in het DNA van de sector. Maar de angst voor een massale uitbraak in landen met een zwakke gezondheidszorg is groot. Vier ngo-directeuren vertellen over de impact van de crisis op hun werk.

Lees artikel

Corona in Afrika: ‘Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden’

Door Frank van Lierde | 30 maart 2020

Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties doen? Gesprek met Jos Dusseljee, de gezondheidsexpert van Cordaid. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.’

Lees artikel
Scroll To Top