Door:
Andre van der Stouwe

30 augustus 2010

Categorieën

Er komt een onderzoek naar de hoogte van de salarissen bij de top van ruim honderd organisaties voor ontwikkelingshulp.Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het onderzoek is de ophef die eerder dit jaar ontstond over het salaris van directeur Dirk Elsen van de ontwikkelingsorganisatie SNV. Hij bleek tegen de 160 duizend euro te verdienen. Dat is ruimschoots meer dan het maximum van 120 duizend euro dat geldt voor hulporganisaties die subsidie krijgen.

Verhagen wil weten hoeveel er precies wordt verdiend door de topmensen van alle Nederlandse hulporganisaties die vorig jaar een half miljoen of meer aan subsidie kregen. Uiterlijk eind september is dit in kaart gebracht, belooft Verhagen.

Lees hier de brief van minister Verhagen

Bron: Nu.nl

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel