Door:
Vice Versa

30 juli 2010

Categorieën

Onder de titel Over de Dijk organiseert de Eduardo Frei Stichting, de internationale stichting van het CDA, een debat over de rol van religie in ontwikkelingssamenwerking. Het debat met onder anderen Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid CDA) en Paul Hoebink (hoogleraar ontwikkelingssamenwerking CIDIN) staat in het teken staan van vragen als: Hoe moeten we omgaan met de factor religie in ons ontwikkelingsbeleid? Zouden we het moeten gebruiken als positieve factor in ontwikkelingssamenwerking of juist niet? En als je het wil gebruiken, hoe doe je dat dan? Het debat zal in het teken staan van deze vragen. Piet-Hein Peeters (journalist) zal de avond leiden. Gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX). 20.00 uur | Lux, Poortgebouw, Mariënburg 38-39, Nijmegen | Over de Dijk

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel