Skip to content

 

Door:
Andre van der Stouwe

28 mei 2010

Categorieën

Informatie over de besteding van een donatie is voor 46 procent van de Nederlanders de belangrijkste overweging bij het steunen van een ontwikkelingsorganisatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Ruigrok Netpanel, uitgevoerd in opdracht van de 1%CLUB. Volgens de 1%CLUB was voorheen de reputatie van een organisatie in veel gevallen voldoende om het vertrouwen van de donor te winnen. Nu neemt het Nederlandse publiek daar geen genoegen meer mee en wil het weten waar hun donatie aan wordt besteed en wat de resultaten zijn. ‘Mensen nemen dingen niet meer klakkeloos aan’,  verklaart Niels Jansen van de 1%CLUB. ‘Iedereen met een internetaansluiting heeft toegang tot de wereld en een schat aan informatie.’ Volgens Jansen is dat iets waar Nederlandse ngo’s zeer bewust mee bezig zijn, hoewel het voor de ene misschien makkelijker is om concrete resultaten te tonen dan de andere. ‘Openheid is belangrijk. Laat zien wat je doelstellingen zijn en wat goed, maar ook fout is gegaan. Daarmee win je vertrouwen.’ Over het vertrouwen in ontwikkelingswerk in het algemeen is Nederland overigens sterk verdeeld. 39% denkt dat het daadwerkelijk iets verbetert, 36% is van mening dat het geen effect heeft en 12% van de mensen gelooft dat de situatie in ontwikkelingslanden er zelfs door verslechtert. Opvallend genoeg zegt tegelijkertijd wel bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders geld te doneren aan ontwikkelingsorganisaties.

Corona in Afrika: ‘Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden’

Door Frank van Lierde | 30 maart 2020

Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties doen? Gesprek met Jos Dusseljee, de gezondheidsexpert van Cordaid. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.’

Lees artikel

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel

Het veldkantoor in verandering

Door Manon Stravens | 11 maart 2020

Ontwikkelingsorganisaties reppen aldoor over lokaal eigenaarschap, maar waarom maken Europeanen dan nog steeds de dienst uit in veel veldkantoren? ‘Wij zouden zelf ook vreemd opkijken als er in Nederland een Zimbabwaan wordt ingevlogen om met de vakbond of een ngo te werken.’ Een rondgang langs ICCO, Hivos en de Leprastichting.

Lees artikel
Scroll To Top