Door:
Vice Versa

27 mei 2010

Categorieën

Tags

AMSTERDAM – CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zou het goed vinden als er in een nieuw kabinet een minister van Internationale Zaken komt. Diegene kan volgens hem makkelijker optreden op het internationale toneel waar allerlei grote problemen spelen die sterk met elkaar verbonden zijn. Verhagen zei dat donderdag bij BNR Nieuwsradio en liep daarmee vooruit op een toespraak die hij later op de dag op de Radboud Universiteit in Nijmegen houdt. Als voorbeelden van zaken die in samenhang en internationaal moeten worden aangepakt noemde hij de klimaatverandering, veiligheidsbeleid en energie. Concreet zou het in Nederland betekenen dat de terreinen buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking onder een bewindspersoon vallen. Volgens Verhagen zou dat de ”noodzakelijke impuls kunnen geven aan de manier waarop we onze ontwikkelingssamenwerking inrichten en ons hulpgeld besteden”. (ANP) Algemeen Dagblad

Gelijkwaardige samenwerking levert wederzijds voordeel op

Door Marc van Dijk | 17 september 2020

Er is nog lang geen sprake van volledige gelijkwaardigheid tussen het globale Noorden en Zuiden in de wetenschap. Ook in onderzoek naar inclusieve mondiale ontwikkeling is het Noorden dominant. Peter Taylor en Irene Agyepong, voortrekkers op dit gebied, proberen oude patronen te doorbreken.

Lees artikel

Groot contrast Troonrede en begroting Kaag

Door Marc Broere | 16 september 2020

Gisteren was het Prinsjesdag. We vroegen Paul van den Berg, politiek adviseur van Cordaid, of de koning het in zijn Troonrede nog over internationale samenwerking had en hoe de begroting van minister Kaag eruitziet.

Lees artikel

Kunnen we bedrijven dwingen onze telefoons en accu’s eerlijker te maken?

Door Sarah Haaij | 16 september 2020

Internationale afspraken ten spijt brengt de Congolese kobaltproductie de lokale gemeenschap vooral ellende, van landroof tot vervuiling en ernstige gezondheidsklachten In dit slot van een drieluik over de kobaltketen: is maatschappelijk verantwoord kobalt in de maak?

Lees artikel