Door:
Ilse Zeemeijer

17 mei 2010

Categorieën

Tags

Nederlanders houden het buitenland liever even op afstand. Of het nu om Europa en de euro, de aanwezigheid van Nederland in Afghanistan of ontwikkelingshulp gaat: de nationale belangen prevaleren, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van De Volkskrant. Nationale belangen worden op dit moment belangrijker gevonden dan internationale belangen. Zo vindt de helft van de Nederlanders het huidige aandeel van het BNP dat aan ontwikkelingshulp wordt besteed (0,7%) te hoog. Ruim de helft vindt is van mening dat Nederland in vergelijking met andere landen teveel geld geeft. Eveneens een meerderheid vindt dat Nederland bij ontwikkelingshulp meer naar de eigen economische belangen moet kijken. En 57% stelt dat solidariteit met de armen binnen de eigen landsgrenzen voorrang heeft boven saamhorigheid met arme landen. Theo Koelé, ‘Kiezers blijven over de dijk heen kijken; analyse Vredesmissies, JSF en Europa in de verkiezingsprogramma’s’ in De Volkskrant, 15 mei 2010.

‘De allerarmsten worden niet geholpen. En dat kan wél.’

Door Marc van Dijk | 05 augustus 2020

Te vaak lanceren hulporganisaties projecten zonder eerst te praten met degenen om wie het gaat. Onderzoeker Anika Altaf sprak met de allerarmsten in Ethiopië, Benin en Bangladesh. Om hen te bereiken moet het roer om.

Lees artikel

Richt je niet alleen op laaghangend fruit

Door Marc Broere | 30 juli 2020

In zijn hoofdredactioneel commentaar in de nieuwe Vice Versa doet Marc Broere een oproep aan ontwikkelingsorganisaties om een extra mijl te lopen om ook de meest gemarginaliseerden in te sluiten in hun projecten. Onderzoeker Anika Altaf laat zien dat het kan.

Lees artikel

Column Eva Nakato: Van nadeel tot voordeel

Door Eva Nakato | 27 juli 2020

Wat vroeger in je leven als ‘ongepast’ werd gezien door je omgeving, blijkt vaak de sleutel tot succes in je latere leven te zijn. Ook voor onze columniste Eva Nakato. Vroeger werd ze soms gepest om haar zware stem, nu wordt ze juist hiervoor uitgekozen voor het spreken in het openbaar en het inspreken van teksten.

Lees artikel