Door:
Ilse Zeemeijer

11 mei 2010

Categorieën

Tags

Honderdvijftig jaar geleden kwam het boek Max Havelaar van Multatuli uit dat verhaalde over de uitbuiting van de lokale bevolking. Hoeveel verder zijn we nu op het gebied van eerlijke handel? Een bijeenkomst over de actuele betekenis van Max Havelaar en de zin en onzin van Fair Trade. Is Fair Trade de oplossing om uitbuiting van de Derde Wereld tegen te gaan? Sinds 1988 bestaat een reeks producten die gebaseerd zijn op Fair Trade: eelijke handel die lokale boeren in staat stelt te investeren in hun toekomst. Maar is Fair Trade veel meer dan geploeter in de marge? En roept deze eerlijke handel oneerlijkheid op voor boeren die buiten de keten van Fair Trade vallen? Onder leiding van Pablo Moleman (Wereldwinkel VU) kun je luisteren naar een voordracht uit Max Havelaar en kijken naar filmfragmenten van de door Fons Rademakers in 1976 gemaakte film met een hoofdrol voor Peter Faber. De volgende sprekers geven een korte presentatie: Peter D’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar. Uitgever van het Max Havelaar keurmerk voor Fair Trade om producenten in ontwikkelingslanden te verbinden met consumenten. Michiel Keyzer, directeur Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening VU. SOW-VU ondersteunt met haar onderzoek beleidsmakers op het gebied van voedsel en landbouw, en armoedebestrijding. Tom Phijffer, secretaris Multatuligenootschap dat als doel heeft de kennis over Multatuli te vergroten en de actualiteit ervan naar voren te brengen. Martin van ’t Veld, student Sociologie aan de UvA en stagiair bij de Max Havelaar Academie. Hij doet onderzoek naar de verschillende keurmerken en de praktische kant van Fair Trade in Nederland. Klik hier om kaarten te bestellen (€ 5,- , studenten gratis toegang). 15:00 | VU Hoofdgebouw, Aurorazaal, De Boelelaan 1105, Amsterdam | www.vuconnected.nl

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel