Door:
Ilse Zeemeijer

11 mei 2010

Categorieën

Tags

Honderdvijftig jaar geleden kwam het boek Max Havelaar van Multatuli uit dat verhaalde over de uitbuiting van de lokale bevolking. Hoeveel verder zijn we nu op het gebied van eerlijke handel? Een bijeenkomst over de actuele betekenis van Max Havelaar en de zin en onzin van Fair Trade. Is Fair Trade de oplossing om uitbuiting van de Derde Wereld tegen te gaan? Sinds 1988 bestaat een reeks producten die gebaseerd zijn op Fair Trade: eelijke handel die lokale boeren in staat stelt te investeren in hun toekomst. Maar is Fair Trade veel meer dan geploeter in de marge? En roept deze eerlijke handel oneerlijkheid op voor boeren die buiten de keten van Fair Trade vallen? Onder leiding van Pablo Moleman (Wereldwinkel VU) kun je luisteren naar een voordracht uit Max Havelaar en kijken naar filmfragmenten van de door Fons Rademakers in 1976 gemaakte film met een hoofdrol voor Peter Faber. De volgende sprekers geven een korte presentatie: Peter D’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar. Uitgever van het Max Havelaar keurmerk voor Fair Trade om producenten in ontwikkelingslanden te verbinden met consumenten. Michiel Keyzer, directeur Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening VU. SOW-VU ondersteunt met haar onderzoek beleidsmakers op het gebied van voedsel en landbouw, en armoedebestrijding. Tom Phijffer, secretaris Multatuligenootschap dat als doel heeft de kennis over Multatuli te vergroten en de actualiteit ervan naar voren te brengen. Martin van ’t Veld, student Sociologie aan de UvA en stagiair bij de Max Havelaar Academie. Hij doet onderzoek naar de verschillende keurmerken en de praktische kant van Fair Trade in Nederland. Klik hier om kaarten te bestellen (€ 5,- , studenten gratis toegang). 15:00 | VU Hoofdgebouw, Aurorazaal, De Boelelaan 1105, Amsterdam | www.vuconnected.nl

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel