Door:
Ilse Zeemeijer

4 mei 2010

Categorieën

Kun je de wereld verdelen in ontwikkelingslanden versus ontwikkelde landen? Is het ‘wij’ versus ‘zij’? Derde wereld vs. Eerste wereld? Noord vs. Zuid? Hans Rosling, gezondheidsexpert en verbonden aan het Karolinska Instituut in Zweden vindt van niet. Met behulp van diverse data sets toont hij aan dat dit wereldbeeld wel heel erg 1950 is. Aan zijn studenten vroeg Rosling om het concept van ontwikkelingslanden te definiëren. ‘Simpel’, zei een student. ‘In het Westen is het een lang leven in een klein gezin, in ontwikkelingslanden is het een kort leven in een groot gezin.’ Dit was echter zo in 1950, stelt Rosling. Op TED.com legt Rosling met behulp van data over demografie, kindersterfte, HIV/Aids en inkomen uit dat de verdeling in ‘wij’ versus ‘zij’ niet langer opgaat. ‘De wereld is veranderd. Een nieuwe mindset is nodig.’ Op Gapminder.org nog meer eyeopeners over armoede, landbouw, welvaart, democratie, klimaat en economie.

Gelijkwaardige samenwerking levert wederzijds voordeel op

Door Marc van Dijk | 17 september 2020

Er is nog lang geen sprake van volledige gelijkwaardigheid tussen het globale Noorden en Zuiden in de wetenschap. Ook in onderzoek naar inclusieve mondiale ontwikkeling is het Noorden dominant. Peter Taylor en Irene Agyepong, voortrekkers op dit gebied, proberen oude patronen te doorbreken.

Lees artikel

Groot contrast Troonrede en begroting Kaag

Door Marc Broere | 16 september 2020

Gisteren was het Prinsjesdag. We vroegen Paul van den Berg, politiek adviseur van Cordaid, of de koning het in zijn Troonrede nog over internationale samenwerking had en hoe de begroting van minister Kaag eruitziet.

Lees artikel

Kunnen we bedrijven dwingen onze telefoons en accu’s eerlijker te maken?

Door Sarah Haaij | 16 september 2020

Internationale afspraken ten spijt brengt de Congolese kobaltproductie de lokale gemeenschap vooral ellende, van landroof tot vervuiling en ernstige gezondheidsklachten In dit slot van een drieluik over de kobaltketen: is maatschappelijk verantwoord kobalt in de maak?

Lees artikel