Door:
Ilse Zeemeijer

4 mei 2010

Categorieën

Kun je de wereld verdelen in ontwikkelingslanden versus ontwikkelde landen? Is het ‘wij’ versus ‘zij’? Derde wereld vs. Eerste wereld? Noord vs. Zuid? Hans Rosling, gezondheidsexpert en verbonden aan het Karolinska Instituut in Zweden vindt van niet. Met behulp van diverse data sets toont hij aan dat dit wereldbeeld wel heel erg 1950 is. Aan zijn studenten vroeg Rosling om het concept van ontwikkelingslanden te definiëren. ‘Simpel’, zei een student. ‘In het Westen is het een lang leven in een klein gezin, in ontwikkelingslanden is het een kort leven in een groot gezin.’ Dit was echter zo in 1950, stelt Rosling. Op TED.com legt Rosling met behulp van data over demografie, kindersterfte, HIV/Aids en inkomen uit dat de verdeling in ‘wij’ versus ‘zij’ niet langer opgaat. ‘De wereld is veranderd. Een nieuwe mindset is nodig.’ Op Gapminder.org nog meer eyeopeners over armoede, landbouw, welvaart, democratie, klimaat en economie.

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel