Door:
Ilse Zeemeijer

3 mei 2010

Categorieën

Tags

Op 26 mei aanstaande organiseert de ICCO-alliantie de tweejaarlijks terugkerende Verkuyllezing. Dit jaar gaat de lezing over: De waarde van wij. Hoe gaan wij om met de veranderingen in de mondiale samenleving? Op welke manieren lossen wij de grote uitdagingen van deze tijd (klimaat, energie, voedsel, conflict) op? Zorgen wij voor synergie of zitten we elkaar in de weg? En over welke ‘wij’ hebben we het dan eigenlijk? Hoofdspreker is dhr. Herman Wijffels. Hij was voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarnaast legde hij als informateur de basis voor het Kabinet Balkenende IV. Momenteel is hij hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht. Naast de heer Wijffels spreken tijdens de Verkuyllezing prof.dr. Eelke de Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen en dr. Manuela Kalsky, directeur Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. U kunt zich aanmelden voor 21 mei door het aanmeldformulier op de website van  ICCO in te vullen. 13.30 – 18.00 uur | Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht | ICCO

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel