Door:
Ilse Zeemeijer

3 mei 2010

Categorieën

Tags

Elk jaar wordt de Dick Scherpenzeel Prijs uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingslanden en/of niet-westerse landen. Op 27 mei aanstaande maakt de jury bekend wie de jaarlijkse prijs van  € 10.000,- heeft gewonnen. De genomineerden van dit jaar zijn: Femke en Ilse van Velzen Met de documentaire Weapon of War, confessions of rape in Congo snijden zij een pijnlijk onderwerp op een bijzondere wijze aan.  ‘Knap camerawerk en integer gemaakt’, oordeelde de jury. Bette Dam Het boek Expeditie Uruzgan van Bette Dam vertelt het verhaal achter het bewind van president Karzai na september 2001. Uniek en onthullend, meent de jury:  ‘de journalist geeft een gedetailleerd beeld van het krachtenspel dat zich tussen alle fracties in Afghanistan afspeelt.’ Thomas Erdbrink De serie artikelen Iran 2009, van verkiezingen tot burgeropstand is de derde nominatie. NRC-correspondent Thomas Erdbrink verslaat het nieuws uit Iran onder moeilijke omstandigheden. Vanuit verschillende invalshoeken schept hij een helder beeld over de revolutie in het land.  De jury: ‘het verhaal komt op je af als een lawine.’ Dit jaar bestaat de jury uit Froukje Santing, voorzitter (oud-correspondent NRC Handelsblad – nu student islamologie), Rudi Boon (journalist/documentairemaker), Kadir van Lohuizen (fotograaf en winnaar van verschillende fotoprijzen), Ben Rogmans (directeur/uitgever Dagblad De Pers), Bahram Sadeghi (programmamaker en journalist),  Hendrien van de Weert (opleidingsmanager Radio/Televisie/stage/Freelance Faculteit voor Communicatie & Journalistiek in Utrecht) en Evert Nieuwenhuis (journalist, columnist en auteur). Vanaf 19.30 uur | Felix Meritis (Shaffyzaal), Keizersgracht 324, Amsterdam| www.dickscherpenzeelstichting.nl

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel