Door:
Thomas Hurkxkens

22 april 2010

Categorieën

De Millenniumdoelendag is een jaarlijks evenement, waarbij de de Millennium Ontwikkelingsdoelen die in 2000 door de Verenigde Naties zijn aangenomen om de armoede in de wereld te reduceren centraal staan. Als Millenniumgemeente vindt Leiden dit belangrijk en wil zich daarom actief inzetten om een bijdrage te leveren aan het behalen van deze doelstellingen. Leiden heeft twee stedenbanden op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, te weten Buffalo City (Zuid-Afrika) en Juigalpa (Nicaragua). Voor deze stedenbanden zijn behalve de gemeente Leiden ook particuliere stichtingen actief. Deze Millenniumdoelendag is daarom een coproductie van zowel de gemeente Leiden als de stichting Stedenband Leiden – Buffalo City en de SVLJ. De Millenniumdoelendag zal plaatsvinden op zaterdag 29 mei van 10.00-14.00 uur op het plein voor de Hooglandse Kerk en zal voornamelijk gericht zijn op kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders. Deze dag zal uit een groot aantal activiteiten bestaan, zoals een debat tussen kinderen uit groep 8 over het belang van de Millenniumdoelen, een workshop djembé, een poppenkast, een talentenjacht met acts in het thema van de millenniumdoelen, een workshop zumba en daarnaast zullen er nog tal van activiteiten plaatsvinden zoals een Fair Trade wereldcafé, een informatiemarkt, een voorleeshoek, een knutselhoek en diverse spellen. Allemaal in het kader van de Millenniumdoelen. Bezoekers van deze dag zullen met name kinderen zijn, maar eventueel ook oudere broers en zussen, ouders en andere familieleden. Daarom verwachten wij wel een enigszins gemêleerd publiek.

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel