Door:
Thomas Hurkxkens

22 april 2010

Categorieën

De Millenniumdoelendag is een jaarlijks evenement, waarbij de de Millennium Ontwikkelingsdoelen die in 2000 door de Verenigde Naties zijn aangenomen om de armoede in de wereld te reduceren centraal staan. Als Millenniumgemeente vindt Leiden dit belangrijk en wil zich daarom actief inzetten om een bijdrage te leveren aan het behalen van deze doelstellingen. Leiden heeft twee stedenbanden op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, te weten Buffalo City (Zuid-Afrika) en Juigalpa (Nicaragua). Voor deze stedenbanden zijn behalve de gemeente Leiden ook particuliere stichtingen actief. Deze Millenniumdoelendag is daarom een coproductie van zowel de gemeente Leiden als de stichting Stedenband Leiden – Buffalo City en de SVLJ. De Millenniumdoelendag zal plaatsvinden op zaterdag 29 mei van 10.00-14.00 uur op het plein voor de Hooglandse Kerk en zal voornamelijk gericht zijn op kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders. Deze dag zal uit een groot aantal activiteiten bestaan, zoals een debat tussen kinderen uit groep 8 over het belang van de Millenniumdoelen, een workshop djembé, een poppenkast, een talentenjacht met acts in het thema van de millenniumdoelen, een workshop zumba en daarnaast zullen er nog tal van activiteiten plaatsvinden zoals een Fair Trade wereldcafé, een informatiemarkt, een voorleeshoek, een knutselhoek en diverse spellen. Allemaal in het kader van de Millenniumdoelen. Bezoekers van deze dag zullen met name kinderen zijn, maar eventueel ook oudere broers en zussen, ouders en andere familieleden. Daarom verwachten wij wel een enigszins gemêleerd publiek.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel