Door:
Thomas Hurkxkens

21 april 2010

Categorieën

Tags

The 3TU.Ethics Management Team and the whole 3TU.Ethics staff are pleased to announce the lecture of professor Thomas Pogge which will take place, May 18, 2010, at the Peace Palace of The Hague. Professor Pogge will provide an insight of and will involve the audience in a discussion on Global Poverty: What is (To Be) Done?. Professor Pogge is Leitner Professor of Philosophy and International Affairs at Yale University and Research Director at the Centre for the Study of Mind in Nature, University of Oslo. His work on Global Justice doesn’t need any introduction, but to remind his most known contributions to the contemporary philosophical debate we could mention his work on Rawls theory of justice, cosmopolitanism and, more recently, extreme poverty. His book World Poverty and Human Rights is widely regarded as one of the most important works on global justice. It is on this latter topic, and on global poverty in particular, that Professor Pogge will give his lecture at Peace Palace in front of a heterogeneous audience of scholars, students and government representatives. The lecture will start at 3 pm at the wonderful venue of the congress centre of Peace Palace, in The Hague. Sits available are 150 circa. The programme of the event is downloadable here.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel