Door:
Thomas Hurkxkens

21 april 2010

Categorieën

Tags

The 3TU.Ethics Management Team and the whole 3TU.Ethics staff are pleased to announce the lecture of professor Thomas Pogge which will take place, May 18, 2010, at the Peace Palace of The Hague. Professor Pogge will provide an insight of and will involve the audience in a discussion on Global Poverty: What is (To Be) Done?. Professor Pogge is Leitner Professor of Philosophy and International Affairs at Yale University and Research Director at the Centre for the Study of Mind in Nature, University of Oslo. His work on Global Justice doesn’t need any introduction, but to remind his most known contributions to the contemporary philosophical debate we could mention his work on Rawls theory of justice, cosmopolitanism and, more recently, extreme poverty. His book World Poverty and Human Rights is widely regarded as one of the most important works on global justice. It is on this latter topic, and on global poverty in particular, that Professor Pogge will give his lecture at Peace Palace in front of a heterogeneous audience of scholars, students and government representatives. The lecture will start at 3 pm at the wonderful venue of the congress centre of Peace Palace, in The Hague. Sits available are 150 circa. The programme of the event is downloadable here.

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel