Door:
Thomas Hurkxkens

21 april 2010

Categorieën

Tags

The 3TU.Ethics Management Team and the whole 3TU.Ethics staff are pleased to announce the lecture of professor Thomas Pogge which will take place, May 18, 2010, at the Peace Palace of The Hague. Professor Pogge will provide an insight of and will involve the audience in a discussion on Global Poverty: What is (To Be) Done?. Professor Pogge is Leitner Professor of Philosophy and International Affairs at Yale University and Research Director at the Centre for the Study of Mind in Nature, University of Oslo. His work on Global Justice doesn’t need any introduction, but to remind his most known contributions to the contemporary philosophical debate we could mention his work on Rawls theory of justice, cosmopolitanism and, more recently, extreme poverty. His book World Poverty and Human Rights is widely regarded as one of the most important works on global justice. It is on this latter topic, and on global poverty in particular, that Professor Pogge will give his lecture at Peace Palace in front of a heterogeneous audience of scholars, students and government representatives. The lecture will start at 3 pm at the wonderful venue of the congress centre of Peace Palace, in The Hague. Sits available are 150 circa. The programme of the event is downloadable here.

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel