Door:
Thomas Hurkxkens

21 april 2010

Categorieën

Tags

The 3TU.Ethics Management Team and the whole 3TU.Ethics staff are pleased to announce the lecture of professor Thomas Pogge which will take place, May 18, 2010, at the Peace Palace of The Hague. Professor Pogge will provide an insight of and will involve the audience in a discussion on Global Poverty: What is (To Be) Done?. Professor Pogge is Leitner Professor of Philosophy and International Affairs at Yale University and Research Director at the Centre for the Study of Mind in Nature, University of Oslo. His work on Global Justice doesn’t need any introduction, but to remind his most known contributions to the contemporary philosophical debate we could mention his work on Rawls theory of justice, cosmopolitanism and, more recently, extreme poverty. His book World Poverty and Human Rights is widely regarded as one of the most important works on global justice. It is on this latter topic, and on global poverty in particular, that Professor Pogge will give his lecture at Peace Palace in front of a heterogeneous audience of scholars, students and government representatives. The lecture will start at 3 pm at the wonderful venue of the congress centre of Peace Palace, in The Hague. Sits available are 150 circa. The programme of the event is downloadable here.

Vredesduif in Soedan

Door Elian Yahye | 18 januari 2021

De provincie Darfur wordt geplaagd door conflict en verkeert in een permanente humanitaire crisis. Mekka Abdelgabar is er geboren en is het kind van twee families die vier jaar lang oorlog met elkaar voerden – en toen de strijdbijl begroeven. Nu brengt zij er zelf vechtende partijen bijeen, omdat ze diep in de dialoog gelooft. ‘De meeste Darfuri snakken naar vrede.’

Lees artikel

Wereldcafé: in gesprek met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  

Door Marc Broere | 12 januari 2021

Op donderdagmiddag 28 januari vindt een speciale nieuwsjaarseditie van het Wereldcafé plaats. Presentator Qader Shafiq gaat met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  in gesprek over Nederland en de wereld, en over hun wensen voor 2021.

Lees artikel

Ik, de vreemdeling

Door Ellen Mangnus | 08 januari 2021

‘Wat weet ik nu werkelijk van de toestand ter plekke?’ Die gedachte is Ellen Mangnus niet vreemd en zo bekijkt ze de kloof tussen de westerse en de lokale onderzoeker èn met de mens die het onderwerp is. ‘Het samenwerken van Noord en Zuid staat nog niet garant voor een passende agenda’, merkt ze. Misschien ligt het aan de richting van initiatief: wat als we het andersom doen, van Zuid naar Noord?

Lees artikel