Door:
Thomas Hurkxkens

19 april 2010

Categorieën

Tags

Migranten leveren niet alleen een aanzienlijke bijdrage aan de sociaal-economische ontwikkeling van fragiele staten, ze hebben ook een bijzondere verantwoordelijkheid voor de verzoening en wederopbouw in hun land. Zowel internationale samenwerking binnen migrantennetwerken als een goede opvang in Europa geeft migranten daarvoor meer mogelijkheden. Dit blijkt uit recent onderzoek onder leiding van het Centre for International Development Issues Nijmegen (CIDIN) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met collega’s uit België, Engeland, Duitsland en Frankrijk onderzoeken ze de rol van maatschappelijke organisaties van verschillende transnationale gemeenschappen in conflictbeheersing. Op 22 en 23 april presenteren de onderzoekers het door de Europese Unie gefinancierde programma International Civil Society Forum on Conflicts (INFOCON). Dit gebeurt tijdens het congres Diaspora Organizations and Science. Two Worlds, One Mission: A Dialogue on Migration and Conflict. Centraal staat de vraag hoe internationale migrantennetwerken kunnen bijdragen aan wederopbouw van en conflictbeheersing in hun thuislanden. Diaspora Organizations and Science. Two Worlds, One Mission: A Dialogue on Migration and Conflict (Congres), donderdag 22 april 2010 t/m vrijdag 23 april 2010, Valdin, Van Peltlaan 4, Nijmegen.

Je hebt een veilige omgeving nodig om te veranderen

Door Marc Broere | 23 juni 2019

Wat houdt dat nu precies in: meer zeggenschap van het Zuiden in de internationale ontwikkelingsagenda? Flexibel en vrij besteedbaar geld voor zuidelijke organisaties, maar vooral ook: aandacht voor machtsstructuren. ‘Dit gaat niet alleen over geld, maar vooral over mensen in staat stellen te doen wat voor hun op dat moment belangrijk is. Dat is eigenaarschap!’

Lees artikel

Tip 1 aan Kaag: ‘Laat noordelijke organisaties verplicht samenwerken met zuidelijke partners’

Door Lizan Nijkrake | 20 juni 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Hajer Sharief, medeoprichter van Together We Build It, een ngo die werkt aan jongeren-en vrouwenparticipatie in Libië’s vredesproces.

Lees artikel

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel