Door:
Marc Broere

14 april 2010

Om geld te krijgen binnen het nieuwe subsidiekader van de overheid, MFS-2, hebben hulporganisaties hun statuten aangepast. Dat schrijft Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, dinsdagavond op Twitter. ‘Ik heb geen commentaar. Echt niet’, voegt ze daar aan toe. Ceelen schrijft het nieuws uit ‘betrouwbare bron’ te hebben vernomen. De organisatie van Ceelen behoorde tot de afvallers van MFS-2. Samen met Vluchtelingenwerk maakte Stichting Vluchteling deel uit van de Vluchtenlingen Alliantie voor ‘Bescherming en Terugkeer van Vluchtelingen en Ontheemden.’ In een gesprek met Vice Versa direct na de afwijzing leek Ceelen de afwijzing te kunnen relativeren. ‘Ik ben teleurgesteld en had gehoopt op toekenning, maar toch is de negatieve uitslag geen verrassing’, zei Ceelen toen. ‘Ik ben overtuigd van het werk dat we doen maar ik was me bewust van de risico’s rondom onze aanvraag.’ Een belangrijk criterium waaraan organisaties moeten voldoen, is het kunnen aantonen van de effectieve manier waarop een organisatie bijdraagt aan structurele armoedebestrijding in de betreffende landen. ‘Dit maakt geen onderdeel uit van ons beleid en we wisten dat dit een obstakel zou zijn’, aldus Ceelen. Desgevraagd laat Ceelen weten dat ze niet weet om welke organisaties het gaat en dat ze het ook niet wil weten om voor de hand liggende redenen. Ze verwijst naar een brief die ze op 1 december 2009 samen met Ton Huijzer schreef aan de Volkskrant en die op Joop.nl werd gepubliceerd. ‘Aan actualiteitswaarde heeft die brief geen letter ingeboet zou ik zeggen’, aldus Ceelen. Lees hier de brief van Tineke Ceelen en Ton Huijzer.

Je hebt een veilige omgeving nodig om te veranderen

Door Marc Broere | 23 juni 2019

Wat houdt dat nu precies in: meer zeggenschap van het Zuiden in de internationale ontwikkelingsagenda? Flexibel en vrij besteedbaar geld voor zuidelijke organisaties, maar vooral ook: aandacht voor machtsstructuren. ‘Dit gaat niet alleen over geld, maar vooral over mensen in staat stellen te doen wat voor hun op dat moment belangrijk is. Dat is eigenaarschap!’

Lees artikel

Tip 1 aan Kaag: ‘Laat noordelijke organisaties verplicht samenwerken met zuidelijke partners’

Door Lizan Nijkrake | 20 juni 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Hajer Sharief, medeoprichter van Together We Build It, een ngo die werkt aan jongeren-en vrouwenparticipatie in Libië’s vredesproces.

Lees artikel

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel