Door:
Marc Broere

14 april 2010

Om geld te krijgen binnen het nieuwe subsidiekader van de overheid, MFS-2, hebben hulporganisaties hun statuten aangepast. Dat schrijft Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, dinsdagavond op Twitter. ‘Ik heb geen commentaar. Echt niet’, voegt ze daar aan toe. Ceelen schrijft het nieuws uit ‘betrouwbare bron’ te hebben vernomen. De organisatie van Ceelen behoorde tot de afvallers van MFS-2. Samen met Vluchtelingenwerk maakte Stichting Vluchteling deel uit van de Vluchtenlingen Alliantie voor ‘Bescherming en Terugkeer van Vluchtelingen en Ontheemden.’ In een gesprek met Vice Versa direct na de afwijzing leek Ceelen de afwijzing te kunnen relativeren. ‘Ik ben teleurgesteld en had gehoopt op toekenning, maar toch is de negatieve uitslag geen verrassing’, zei Ceelen toen. ‘Ik ben overtuigd van het werk dat we doen maar ik was me bewust van de risico’s rondom onze aanvraag.’ Een belangrijk criterium waaraan organisaties moeten voldoen, is het kunnen aantonen van de effectieve manier waarop een organisatie bijdraagt aan structurele armoedebestrijding in de betreffende landen. ‘Dit maakt geen onderdeel uit van ons beleid en we wisten dat dit een obstakel zou zijn’, aldus Ceelen. Desgevraagd laat Ceelen weten dat ze niet weet om welke organisaties het gaat en dat ze het ook niet wil weten om voor de hand liggende redenen. Ze verwijst naar een brief die ze op 1 december 2009 samen met Ton Huijzer schreef aan de Volkskrant en die op Joop.nl werd gepubliceerd. ‘Aan actualiteitswaarde heeft die brief geen letter ingeboet zou ik zeggen’, aldus Ceelen. Lees hier de brief van Tineke Ceelen en Ton Huijzer.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel