Door:
Marc Broere

14 april 2010

Om geld te krijgen binnen het nieuwe subsidiekader van de overheid, MFS-2, hebben hulporganisaties hun statuten aangepast. Dat schrijft Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, dinsdagavond op Twitter. ‘Ik heb geen commentaar. Echt niet’, voegt ze daar aan toe. Ceelen schrijft het nieuws uit ‘betrouwbare bron’ te hebben vernomen. De organisatie van Ceelen behoorde tot de afvallers van MFS-2. Samen met Vluchtelingenwerk maakte Stichting Vluchteling deel uit van de Vluchtenlingen Alliantie voor ‘Bescherming en Terugkeer van Vluchtelingen en Ontheemden.’ In een gesprek met Vice Versa direct na de afwijzing leek Ceelen de afwijzing te kunnen relativeren. ‘Ik ben teleurgesteld en had gehoopt op toekenning, maar toch is de negatieve uitslag geen verrassing’, zei Ceelen toen. ‘Ik ben overtuigd van het werk dat we doen maar ik was me bewust van de risico’s rondom onze aanvraag.’ Een belangrijk criterium waaraan organisaties moeten voldoen, is het kunnen aantonen van de effectieve manier waarop een organisatie bijdraagt aan structurele armoedebestrijding in de betreffende landen. ‘Dit maakt geen onderdeel uit van ons beleid en we wisten dat dit een obstakel zou zijn’, aldus Ceelen. Desgevraagd laat Ceelen weten dat ze niet weet om welke organisaties het gaat en dat ze het ook niet wil weten om voor de hand liggende redenen. Ze verwijst naar een brief die ze op 1 december 2009 samen met Ton Huijzer schreef aan de Volkskrant en die op Joop.nl werd gepubliceerd. ‘Aan actualiteitswaarde heeft die brief geen letter ingeboet zou ik zeggen’, aldus Ceelen. Lees hier de brief van Tineke Ceelen en Ton Huijzer.

‘Een vrouw hoort niet in de schijnwerpers te staan’

Door Siri Lijfering | 12 december 2019

Hoewel vrouwen het meest lijden onder de vervuiling van de Nigerdelta, vraagt men hen zelden naar de oplossing. Het partnerschap Global Alliance for Green and Gender Action wil dat veranderen: ‘Te lang hebben mannen hier de beslissingen genomen en daaruit is niet veel goeds voortgekomen’, zegt Martha Agbani. Op pad door de Delta.

Lees artikel

‘Niets dan verwoesting van ons land’

Door Siri Lijfering | 10 december 2019

De olie-industrie levert de Nigeriaanse staat miljarden op, maar de bevolking van de Nigerdelta ziet haast niets ervan terug en lijdt zeer onder de vervuiling. De lokale koning daagt Shell voor de rechter en twee strategische partnerschappen gaan de problemen te lijf. Vandaag: deel één.

Lees artikel

‘Wie ik tegenkom, wil ik in beweging brengen’

Door Lizan Nijkrake | 09 december 2019

Houda Loukili was Nederlands jeugdkampioen kickboksen en baande zich, als meisje met Marokkaanse achtergrond, een weg door een traditioneel mannelijke wereld. Nu geeft ze sporttraining aan kinderen en vrouwen buiten de boksring. ‘Ik wil doen wat mijn coach voor míj heeft gedaan.’

Lees artikel