Door:
Thomas Hurkxkens

13 april 2010

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib maakt zich grote zorgen over de door de VVD voorgestelde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. In het verkiezingsprogramma dat de partij 9 april presenteerde wordt voorgesteld om het Nederlandse ontwikkelingsbudget te halveren. Volgens Oxfam Novib is deze keuze is ‘kil en onverantwoord’ stelt Farah Karimi, directrice van de organisatie. In haar persbericht wijst Oxfam Novib er op dat veel Europese landen hun relatieve uitgaven aan ontwikkelingshulp juist verhogen. Daarbij is het Nederlandse budget door de economische crisis al met 12 procent gekrompen. Een korting die de VVD voorstelt is daarom onverantwoord. Farah Karimi: “Zo’n korting midden in de economische crisis die juist arme landen raakt, is cynisch voor de armsten van de wereld, maar schaadt  ook de Nederlandse positie in de wereld.” De organisatie verwijst naar de Commissie Internationale Samenwerking die stelde dat een korting op het hulpbudget ten koste zou gaan van de invloed van Nederland in het buitenland. In de bezuinigingsvoorstellen die ambtenaren vorige week deden werd ontwikkelingssamenwerking ook al hard getroffen (klik hier voor de voorstellen). De VVD stelt nu voor om het budget voor te verlagen onder de 0,7 procent van het BBP. Oxfam Novib wijst er op dat ontwikkelingssamenwerking en duurzame investeringen Nederland juist economische kansen biedt. De organisatie erkent dat de hulp wel efficiënter kan en moet. Foto: Nick van Ormondt

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel