Door:
Thomas Hurkxkens

13 april 2010

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib maakt zich grote zorgen over de door de VVD voorgestelde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. In het verkiezingsprogramma dat de partij 9 april presenteerde wordt voorgesteld om het Nederlandse ontwikkelingsbudget te halveren. Volgens Oxfam Novib is deze keuze is ‘kil en onverantwoord’ stelt Farah Karimi, directrice van de organisatie. In haar persbericht wijst Oxfam Novib er op dat veel Europese landen hun relatieve uitgaven aan ontwikkelingshulp juist verhogen. Daarbij is het Nederlandse budget door de economische crisis al met 12 procent gekrompen. Een korting die de VVD voorstelt is daarom onverantwoord. Farah Karimi: “Zo’n korting midden in de economische crisis die juist arme landen raakt, is cynisch voor de armsten van de wereld, maar schaadt  ook de Nederlandse positie in de wereld.” De organisatie verwijst naar de Commissie Internationale Samenwerking die stelde dat een korting op het hulpbudget ten koste zou gaan van de invloed van Nederland in het buitenland. In de bezuinigingsvoorstellen die ambtenaren vorige week deden werd ontwikkelingssamenwerking ook al hard getroffen (klik hier voor de voorstellen). De VVD stelt nu voor om het budget voor te verlagen onder de 0,7 procent van het BBP. Oxfam Novib wijst er op dat ontwikkelingssamenwerking en duurzame investeringen Nederland juist economische kansen biedt. De organisatie erkent dat de hulp wel efficiënter kan en moet. Foto: Nick van Ormondt

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel