Door:
Thomas Hurkxkens

6 april 2010

Categorieën

Tags

Ieder jaar sterven zo’n 17 miljoen mensen aan infectieziekten zoals malaria. Het overgrote deel van de slachtoffers valt in ontwikkelingslanden. Dit is grotendeels te voorkomen door medicijnen en/of vaccinatie. Toch investeert de farmaceutische industrie nagenoeg niets aan onderzoek over medicijnen tegen tropische ziekten. Commercieel interessantere kwalen krijgen veel meer aandacht, hoewel die veel minder mensen treffen. Wie heeft welke verantwoordelijkheid in de strijd tegen infectieziekten? Zou de farmaceutische industrie meer moeten investeren in tropische ziektes? En, is een aanpak via medicijnen en vaccinaties wel zaligmakend? Deelname aan het debat komt van Keklik Yücel, woordvoerster Medische Ethiek & Ontwikkelingssamenwerking van de PvdA in de Tweede Kamer, Kees van Schagen, directeur ondernemingsactiviteiten van het internationale farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline in Zeist, en Robert Sauerwein, hoogleraar Medische Parasitologie aan het UMC St. Radboud. Een programma georganiseerd door SCORP (IFMSA) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Maandag 19 april, aanvang 20.00uur, entree gratis, locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen, reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX).

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel