Door:
Thomas Hurkxkens

6 april 2010

Categorieën

Tags

Ieder jaar sterven zo’n 17 miljoen mensen aan infectieziekten zoals malaria. Het overgrote deel van de slachtoffers valt in ontwikkelingslanden. Dit is grotendeels te voorkomen door medicijnen en/of vaccinatie. Toch investeert de farmaceutische industrie nagenoeg niets aan onderzoek over medicijnen tegen tropische ziekten. Commercieel interessantere kwalen krijgen veel meer aandacht, hoewel die veel minder mensen treffen. Wie heeft welke verantwoordelijkheid in de strijd tegen infectieziekten? Zou de farmaceutische industrie meer moeten investeren in tropische ziektes? En, is een aanpak via medicijnen en vaccinaties wel zaligmakend? Deelname aan het debat komt van Keklik Yücel, woordvoerster Medische Ethiek & Ontwikkelingssamenwerking van de PvdA in de Tweede Kamer, Kees van Schagen, directeur ondernemingsactiviteiten van het internationale farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline in Zeist, en Robert Sauerwein, hoogleraar Medische Parasitologie aan het UMC St. Radboud. Een programma georganiseerd door SCORP (IFMSA) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Maandag 19 april, aanvang 20.00uur, entree gratis, locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen, reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX).

IMVO werkt alleen als bedrijven willen, niet enkel als ze moeten

Door Sarah Haaij | 29 oktober 2020

Terwijl de roep om wetgeving op het terrein van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) toeneemt, houdt Pramit Chanda juist een heel ander verhaal. De landendirecteur van het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH) in India denkt dat wetgeving en verplichting gedrag niet gaat veranderen. ‘Bedrijven moeten geloven dat ze zelf die verandering kunnen bewerkstellingen met de manier waarop ze zakendoen.’

Lees artikel

‘Nederland steunt fossiele export met destructieve gevolgen’

Door Jurrian Veldhuizen | 27 oktober 2020

Onlangs kwam de monitor exportkredietverzekeringen 2019 uit, met daarin een verslag van de financiële ontwikkelingen en beleidsmatige ontwikkelingen op het gebied van Nederlandse exportkredietverzekeringen. Deze werd begeleid met een brief van staatssecretaris Vijlbrief. In deze brief noemde staatssecretaris Vijlbrief de bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelen en verwees hij maar liefst dertig keer naar de ‘vergroening’ en groene transacties van de doorgaans voornamelijk ‘grijze’ verzekeringen. Mooie en positieve ontwikkelingen, schrijft Jurrian Veldhuizen,  maar achter deze woorden schuilt een grote mate van onduidelijkheid en vooral veel contradictie.

Lees artikel

Communities need land rights to gain from investments

Door Siri Lijfering | 26 oktober 2020

Communities being able to participate on an equal basis in land governance is key to food security and inclusive development. How can securing land rights pave the way for responsible investments and what can we learn from experiences with the palm oil industry? To answer these questions we turn to West Africa where two activists are fighting for their communities’ right to land. ‘If we want to move forward, we need to share the wealth that the land brings.’

Lees artikel