Door:
Thomas Hurkxkens

31 maart 2010

Categorieën

Tags

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt welke organisaties en allianties zijn geselecteerd voor de tweede fase van het subsidiestelsel voor particuliere ontwikkelingsorganisaties (MFS II). Er zijn geen grote allianties afgevallen en grote verrassingen zijn uitgebleven. Wel opmerkelijk is het afvallen van zowel Solidaridad als de Fair Trade Alliantie, twee allianties die zich juist met moderne vormen van ontwikkelingssamenwerking bezighouden. Solidaridad was bij de vorige subsidieronde nog de grote winnaar. Belangrijkste slachtoffers zijn de kleinere spelers en individuele indieners. VSO Nederland,  Aqua for All en Right to Play horen bij de afvallers. De grote MFO’s als ICCO, Cordaid en Oxfam Novib zijn met hun alliantie naar de tweede fase. Datzelfde geldt voor Terre des Hommes. Opvallend is ook de comeback van Plan Nederland bij de voorlopige blijvers. In totaal hebben de ontwikkelingsorganisaties voor 3,7 miljard euro aangevraagd bij het ministerie (voor de periode 2011 tot 2015). Deze aanvragen werden vrijwel allemaal door allianties ingediend, omdat MFS-II zo is vormgegeven dat individuele organisaties veel minder kans maken. Door de ontwikkelingsorganisaties in allianties te laten samenwerken wil het ministerie de versnippering in de sector tegengaan. Voor de tweede fase van de MFS-II aanvraag zijn 20 allianties uitgenodigd (van de 43 ingediende aanvragen). Naast de drempelcriteria hebben zij voldaan aan onder meer een organisatietoets en een alliantietoets om de meerwaarde van de samenwerking te beoordelen. Zij kunnen nu meedingen in de tweede fase van de aanvraag binnen het subsidiekader. Op 1 juli moeten zij een programmavoorstel indienen, waarover het ministerie uiterlijk 1 november een beslissing neemt. Bekijk de lijst met afvallers.

IMVO werkt alleen als bedrijven willen, niet enkel als ze moeten

Door Sarah Haaij | 29 oktober 2020

Terwijl de roep om wetgeving op het terrein van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) toeneemt, houdt Pramit Chanda juist een heel ander verhaal. De landendirecteur van het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH) in India denkt dat wetgeving en verplichting gedrag niet gaat veranderen. ‘Bedrijven moeten geloven dat ze zelf die verandering kunnen bewerkstellingen met de manier waarop ze zakendoen.’

Lees artikel

‘Nederland steunt fossiele export met destructieve gevolgen’

Door Jurrian Veldhuizen | 27 oktober 2020

Onlangs kwam de monitor exportkredietverzekeringen 2019 uit, met daarin een verslag van de financiële ontwikkelingen en beleidsmatige ontwikkelingen op het gebied van Nederlandse exportkredietverzekeringen. Deze werd begeleid met een brief van staatssecretaris Vijlbrief. In deze brief noemde staatssecretaris Vijlbrief de bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelen en verwees hij maar liefst dertig keer naar de ‘vergroening’ en groene transacties van de doorgaans voornamelijk ‘grijze’ verzekeringen. Mooie en positieve ontwikkelingen, schrijft Jurrian Veldhuizen,  maar achter deze woorden schuilt een grote mate van onduidelijkheid en vooral veel contradictie.

Lees artikel

Communities need land rights to gain from investments

Door Siri Lijfering | 26 oktober 2020

Communities being able to participate on an equal basis in land governance is key to food security and inclusive development. How can securing land rights pave the way for responsible investments and what can we learn from experiences with the palm oil industry? To answer these questions we turn to West Africa where two activists are fighting for their communities’ right to land. ‘If we want to move forward, we need to share the wealth that the land brings.’

Lees artikel