Door:
Thomas Hurkxkens

30 maart 2010

Categorieën

Tags

In Nederland werken veel organisaties aan het verbeteren van de levensomstandigheden in ontwikkelingslanden. Deze sector is momen- teel volop in beweging. Ingrijpende veranderingen dienen zich de laatste tijd voortdurend aan. Hierop dienen zowel migrantenorganisa- ties als gevestigde organisaties in te spelen. Sinds de invoering van het nieuwe medefinancieringsstelsel (MFS 2.0) staat de toekomst van vele gevestigde ontwikkelingsorganisaties op het spel. De meeste migran- tenorganisaties leunen op de financiële steun van deze organisaties. Wat heeft dit voor consequenties? Welke kansen liggen er voor migrantenorganisaties en met welke uitdagingen krijgen zij te maken? Over dit onderwerp organiseren Stichting Oikos en Stichting Mondiale Samenleving (SMS) in samenwerking met Cordaid, op 17 april 2010 een interactieve bijeenkomst. Doel van deze bijeenkomst is het inzichtelijk maken van de kansen en bedreigingen van de actuele ontwikkelingen binnen de ontwikkelingssamenwerking. Vanzelfsprekend zullen de gevolgen van MFS 2.0 uitvoerig aan de orde komen. Verte- genwoordigers van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en migran- tenorganisaties delen hun visie op de toekomst en gaan daarover in discussie met het publiek. De discussie zal plaatsvinden aan de hand van stellingen. Via bijgaand deelnameformulier kunt u zich aanmelden en vóór 9 april terugmailen naar oikos@stichtingoikos.nl Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . U kunt zich ook telefonisch opgeven via het secretariaat van Stichting Oikos (030—2361500).

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel