Door:
Ilse Zeemeijer

26 maart 2010

Categorieën

Tags

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) sluiten vrijdag 26 maart giro 555 voor Haïti. De totale opbrengst bedraagt 111,4 miljoen euro en zal in de komende drie tot vijf jaar worden besteed aan noodhulp en wederopbouwprojecten. De komende weken richten de hulporganisaties die verbonden zijn aan SHO zich op het bieden van (tijdelijk) onderdak inclusief sanitaire voorzieningen. “Zeker nu het regenseizoen is begonnen is dat één van de hoofdprioriteiten”, zegt Farah Karimi, voorzitter van SHO. Ook worden er activiteiten opgezet die mensen helpen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Eind mei verschijnt de eerste SHO-rapportage, waarin de deelnemende organisaties de besteding van de gelden van de eerste drie maanden verantwoorden. In september en maart 2011 volgen de tweede en derde rapportage. Het geld dat na 26 maart nog binnenkomt, blijft staan voor een volgende SHO-actie. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlands Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children, Terre des Hommes en UNICEF Nederland. Voor deze actie nemen de volgende organisaties als gastdeelnemer deel: Habitat for Humanity, VNG Internationaal, Care Nederland, Plan Nederland, Dorcas en het Leger des Heils. Meer informatie is te vinden op http://www.giro555.nl/

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel