Door:
Ilse Zeemeijer

26 maart 2010

Categorieën

Tags

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) sluiten vrijdag 26 maart giro 555 voor Haïti. De totale opbrengst bedraagt 111,4 miljoen euro en zal in de komende drie tot vijf jaar worden besteed aan noodhulp en wederopbouwprojecten. De komende weken richten de hulporganisaties die verbonden zijn aan SHO zich op het bieden van (tijdelijk) onderdak inclusief sanitaire voorzieningen. “Zeker nu het regenseizoen is begonnen is dat één van de hoofdprioriteiten”, zegt Farah Karimi, voorzitter van SHO. Ook worden er activiteiten opgezet die mensen helpen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Eind mei verschijnt de eerste SHO-rapportage, waarin de deelnemende organisaties de besteding van de gelden van de eerste drie maanden verantwoorden. In september en maart 2011 volgen de tweede en derde rapportage. Het geld dat na 26 maart nog binnenkomt, blijft staan voor een volgende SHO-actie. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlands Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children, Terre des Hommes en UNICEF Nederland. Voor deze actie nemen de volgende organisaties als gastdeelnemer deel: Habitat for Humanity, VNG Internationaal, Care Nederland, Plan Nederland, Dorcas en het Leger des Heils. Meer informatie is te vinden op http://www.giro555.nl/

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel

‘Afrika wordt niet de fabriek van de wereld’

Door Joris Tielens | 06 maart 2019

Om de armoede uit Afrika te verbannen is er meer toerisme en verwerking van grondstoffen nodig, zegt IOB-onderzoeker Jan Bade. En meer hulp aan de armste overheden om zelf hun onderwijs, zorg en sociale bijstand te verbeteren. ‘Subsidie voor Nederlandse bedrijven in Afrika leidt niet zomaar tot inclusieve groei.’

Lees artikel