Door:
Ilse Zeemeijer

19 maart 2010

Categorieën

Tags

Het CIDIN (Centre for International Development Issues Nijmegen) heeft een nieuwe versie van de website www.ngo-database.nl gelanceerd. Voor deze database zijn de geldstromen van meer dan zeventig Nederlandse hulporganisaties onderzocht. In 2008 was dit 850 miljoen euro. De database brengt zowel de ontvangende landen als de sectoren in kaart. Ook heeft elke organisatie een eigen profielpagina met een overzicht van alle uitgaven. Uitgaven ngo’s werkzaam op Internationale Samenwerking 2008. Bron: IS academie NGO database (2010), http://www.ngo-database.nl/ CIDIN & Ministerie van Buitenlandse Zaken’ Door deze gegevens openbaar te maken, hoopt het CIDIN de openheid en samenwerking in de ontwikkelingssector te bevorderen. Bart Loman, onderzoeker van het CIDIN, stelt: “Met zo’n tachtig grotere Nederlandse hulporganisaties zie je door de bomen het bos niet meer. Dan maak je je als sector ook vatbaar voor kritiek van buitenaf. Het zou goed zijn als ontwikkelingsorganisaties gezamenlijk een vuist maken en als sector aan het Nederlandse publiek laten zien wat er met het geld gebeurt: waar gaat het naar toe én wat voor resultaten worden bereikt. Met deze website willen we een eerste aanzet geven”. Meer informatie is te vinden op www.ngo-database.nl

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel