Door:
Vice Versa

19 maart 2010

Categorieën

Tags

Uiterlijk 1 april 2010 maakt de minister voor ontwikkelingssamenwerking bekend welke ontwikkelingsorganisaties ook in de toekomst nog aanspraak kunnen maken op een medefinancieringssubsidie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het besluit is een belangrijke mijlpaal op weg naar wellicht de grootste reorganisatie van de Nederlandse ontwikkelingssector in de geschiedenis van diezelfde Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Op het moment dat het besluit zal vallen organiseert 1komma4miljard, een initiatief van ontwikkelingsorganisatie ICCO en mediastichting lokaalmondiaal (in samenwerking met Coolpolitics) een crossmediaal debat over de toekomst van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Vanuit Desmet Studios in Amsterdam analyseren wij het resultaat van de eerste ronde van het nieuwe Medefinancieringsstelsel 2011-2015 (MFS II): wie zijn de afvallers? en welke coalities komen nog wel in aanmerking? En welke invloed heeft het besluit op de Nederlandse hulparchitectuur? In het debat wordt gediscussieerd over ontwikkelingssamenwerking, de toenemende kritiek op het gebrek aan resultaten (effectiviteitdiscussie) en zal worden gekeken of ontwikkelingssamenwerking alleen wel voldoende is om de mondiale armoedeproblematiek op te lossen. Het debat zal worden voorafgegaan en gevolgd door artikelen in verschillende ontwikkelingsmedia (waaronder Onzewereld, Oneworld, Vice Versa en IS). Tevens zal met Atlas (het radioprogramma van Llink) worden samengewerkt, waarin een deel van het debat (live) zal worden uitgezonden. Meld je aan voor het debat: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar!

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel

‘Afrika wordt niet de fabriek van de wereld’

Door Joris Tielens | 06 maart 2019

Om de armoede uit Afrika te verbannen is er meer toerisme en verwerking van grondstoffen nodig, zegt IOB-onderzoeker Jan Bade. En meer hulp aan de armste overheden om zelf hun onderwijs, zorg en sociale bijstand te verbeteren. ‘Subsidie voor Nederlandse bedrijven in Afrika leidt niet zomaar tot inclusieve groei.’

Lees artikel