Door:
Vice Versa

19 maart 2010

Categorieën

Tags

Uiterlijk 1 april 2010 maakt de minister voor ontwikkelingssamenwerking bekend welke ontwikkelingsorganisaties ook in de toekomst nog aanspraak kunnen maken op een medefinancieringssubsidie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het besluit is een belangrijke mijlpaal op weg naar wellicht de grootste reorganisatie van de Nederlandse ontwikkelingssector in de geschiedenis van diezelfde Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Op het moment dat het besluit zal vallen organiseert 1komma4miljard, een initiatief van ontwikkelingsorganisatie ICCO en mediastichting lokaalmondiaal (in samenwerking met Coolpolitics) een crossmediaal debat over de toekomst van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Vanuit Desmet Studios in Amsterdam analyseren wij het resultaat van de eerste ronde van het nieuwe Medefinancieringsstelsel 2011-2015 (MFS II): wie zijn de afvallers? en welke coalities komen nog wel in aanmerking? En welke invloed heeft het besluit op de Nederlandse hulparchitectuur? In het debat wordt gediscussieerd over ontwikkelingssamenwerking, de toenemende kritiek op het gebrek aan resultaten (effectiviteitdiscussie) en zal worden gekeken of ontwikkelingssamenwerking alleen wel voldoende is om de mondiale armoedeproblematiek op te lossen. Het debat zal worden voorafgegaan en gevolgd door artikelen in verschillende ontwikkelingsmedia (waaronder Onzewereld, Oneworld, Vice Versa en IS). Tevens zal met Atlas (het radioprogramma van Llink) worden samengewerkt, waarin een deel van het debat (live) zal worden uitgezonden. Meld je aan voor het debat: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar!

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel