Door:
Andre van der Stouwe

23 februari 2010

Categorieën

Tags

Ze is blij dat het debat ‘eindelijk’ is opengebroken. Edith Schippers, sinds het aftreden van Arend Jan Boekestijn VVD-woordvoerder ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer, wil een ‘scherp debat’ voeren over ontwikkelingssamenwerking. ‘Gelukkig kan dat nu. Er zijn ook tijden geweest waarin kritiek not done was, onder het mom van: we bedoelen het goed, dus niet moeilijk doen.’ Schippers heeft de portefeuille ontwikkelingssamenwerking nog maar kort onder haar hoede, maar het onderwerp is niet nieuw voor haar. Ze verdiepte zich tijdens haar studie politicologie (specialisatie internationale betrekkingen) in ontwikkelingssamenwerking en studeerde een half jaar in New Delhi, India. Bovendien heeft ze veel rondgereisd in verre landen. ‘Dan kom je vanzelf in aanraking met ontwikkelingswerk. Mensen vertellen je bijvoorbeeld dat die ene energiecentrale te danken is aan de bijdrage van ontwikkelingsorganisaties. Of je ziet een vervallen gebouw staan, dat blijkt bij een mislukt project te horen.’ Opvallend vond ze ook hoe sommige regeringen van ontwikkelingslanden zich volledig afhankelijk opstellen van donorlanden terwijl ze geen goed werkend belastingsysteem hebben. ‘Zo’n mechanisme is cruciaal, omdat belasting betalende burgers vanzelf hun regering kritisch volgen als het gaat om de besteding van hun geld.’ Schippers gelooft ‘in de zelfredzaamheid van mensen’. India is wat dat betreft een goed voorbeeld, vindt ze. ‘Het was een ontwikkelingsland toen ik daar studeerde, maar tegelijkertijd was het een ontwakende tijger. Ik heb daar zeer zelfbewuste, goed opgeleide mensen ontmoet die heel goed wisten wat ze wilden en moesten doen. Met die houding kom je verder.’ Handel is om die reden een van Schippers’ speerpunten. ‘Als mensen zelf hun geld kunnen verdienen met handel, is dat het toppunt van zelfredzaamheid.’ De VVD moet het huidige beleid ‘heel kritisch tegen het licht houden’, vindt Schippers. ‘Minister Koenders wil wel veranderingen doorvoeren, maar dat is niet meer dan een beetje bijsturen. In de Kamer staan wij tegenover elkaar. Wij willen graag dat hij écht aan het hervormen gaat.’ Geheel in de lijn van Arend Jan Boekestijn dus. Logisch, legt ze uit. ‘Hij was woordvoerder en verwoordde het fractiestandpunt. Ik ga dat nu doen in plaats van hem. De standpunten in de fractie blijven dezelfde.’

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel