Door: Vice Versa
15 november 2017

Categorieën

Tags

Komende maandagmiddag 20 november vindt het eerste Global Health Café plaats, een nieuw initiatief van verschillende organisaties om aandacht te vragen voor de brede agenda van mondiale gezondheid. Onder leiding van Petra Stienen gaan interessante gasten in gesprek over het thema Zorgpersoneel. Een bijzondere plek is ingeruimd voor vier experts uit diverse Afrikaanse landen en met verschillende expertises.

Deze week vindt in Dublin de vierde mondiale Human Resources for Health-conferentie plaats. Duizend experts komen bijeen om te spreken over een crisis die tot voor kort weinig aandacht kreeg, maar die de internationale gemeenschap de komende tijd voor een grote uitdaging stelt: voor de groeiende en vergrijzende bevolking zijn er te weinig dokters, verpleegkundigen en vroedvrouwen beschikbaar. Dit is een mondiaal probleem.

De maandag erop zijn een aantal deelnemers aan de conferentie ook te gast op het eerste Global Health Café op het KIT in Amsterdam. Een bijzondere plek is ingeruimd voor vier experts uit diverse Afrikaanse landen en met verschillende expertises. Zij zullen hun ervaringen en oplossingen met het publiek delen. Wat zijn hun zorgen? Hoe maken zij in hun eigen werk met beperkte middelen toch het verschil? En wat zijn hun aanbevelingen voor donoren? Ook zal onder andere Paul Bossyns, de health coördinator van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, een kritische reflectie op het onderwerp geven. De vier Afrikaanse experts zijn.

  • Een energieke man met een hart voor TB-bestrijding. Dat is dr. Mustapha Gidado, directeur van Challenge TB -het door KNCV Tuberculose Fonds  geleide tbc-bestrijdingsproject in 22 landen. Zijn hele carrière staat in het teken van de bestrijding van Tuberculose, HIV en Lepra. Dr. Gidado kent het werk vanuit alle perspectieven: van de klinieken tot aan het ministerie van Gezondheidszorg in Nigeria. Een man ook die met een zekere humor over gezondheidswerkers in de ontwikkelingssector kan spreken.
  • Een zeer bevlogen Health Coördinator. Zo wordt de Ugandese Dorcus Atieno omschreven. Ze komt oorspronkelijk van één van de eilanden gelegen in het Victoriameer en werd opgemerkt door wijlen Bisschop Willigers die haar school opleiding heeft betaald en haar verpleegkunde opleiding. Nu geeft ze leiding aan de Diocesan Health Office en heeft ze heeft ze alle betrokken health centers met haar enthousiasme, kwaliteiten en kennis en vooral met heel veel oog voor de menselijke aspecten, telkens kunnen stimuleren tot betere resultaten.
  • Toen ze jong was, wilde ze eigenlijk journalist of advocaat worden. Maar Amanda Banda uit Malawi werd uiteindelijk lobbyiste op het gebied van human resources for health, met als standplaats nu Zuid-Afrika waar ze voor Artsen zonder Grenzen België werkt. Haar inspiratie haalt ze uit de mensen op het Afrikaanse platteland voor wie toegang tot gezondheidszorg geen vanzelfsprekendheid is. Het is voor Amanda onacceptabel dat het voor sommige mensen normaal is om 1o kilometer te lopen om toegang tot gezondheidszorg te krijgen of geen toegang te hebben tot de medicijnen die je nodig hebt.
  • Van verloskundige in zijn geboorteland Ethiopië naar directeur van Amref Flying Doctors in Uganda. Dat is het verhaal van Abenet Birhanu. Hij begon als verloskundige om iets te doen tegen het hoge aantal vrouwen dat dood gaat bij de bevalling. Daarna heeft hij 9 jaar als verpleegkundige gewerkt. Abenet werkte in  rurale gemeenschappen in Ethiopië om te zorgen dat vrouwen toegang hebben tot anti conceptie, zelf kunnen nadenken of en hoeveel kinderen ze willen en te zorgen dat er basisgezondheidszorg is voor zwangere vrouwen in lokale gemeenschappen. Vanaf 2012 werkt hij voor Amref omdat dit ‘een Afrikaanse organisatie is die echt de Afrikaanse context begrijpt’ en wiens hart, net als Abenet ’s hart, bij Afrikaanse gemeenschappen ligt. ​

Voor meer informatie en reserveringen klik op deze LINK

Minister Kaag presenteert beleidsnota

Door Marc Broere | 18 mei 2018

De langverwachte beleidsnota van minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is uit. Vice Versa zet de belangrijkste punten uit de nota op een rijtje. Meest opvallend is dat de term beleidscoherentie uit het vocabulaire van het nieuwe beleid is geschrapt.

Lees artikel

Gun jongeren erotische intelligentie, zelfvertrouwen en vaardigheden om van seks te genieten

Door Vice Versa | 18 mei 2018

De nieuwe internationale richtlijnen voor seksuele educatie van UNESCO zijn een grote stap vooruit, schrijft Doortje Braeken, seksuele gezondheidsexpert, in deze bijdrage. We hebben alleen nog een lange weg te gaan voordat plezier hebben in seks evenveel aandacht krijgt als de negatieve kanten zoals risicogedrag, seksueel geweld en andere duistere spelonken van seks en seksualiteit. 

Lees artikel

Dromen van een rechtvaardig migratiebeleid – Vice Versa Voorjaar 2018

Door Lys-Anne Sirks | 16 mei 2018

Ons voorjaarnummer is uit, boordevol prachtige nieuwe verhalen uit alle hoeken van de wereld. Het debat over vluchtelingen en migratie lijkt al jarenlang op slot te zitten en te zijn gegijzeld door de politieke waan van de dag. Het is tijd om die vicieuze cirkel teniet te doen. Vice Versaging op reportage, deed onderzoek, en wil het debat van nieuwe brandstof voorzien, met lessen uit Palermo, Libanon, en Friesland.

Lees artikel