Door: Vice Versa
15 november 2017

Categorieën

Tags

Komende maandagmiddag 20 november vindt het eerste Global Health Café plaats, een nieuw initiatief van verschillende organisaties om aandacht te vragen voor de brede agenda van mondiale gezondheid. Onder leiding van Petra Stienen gaan interessante gasten in gesprek over het thema Zorgpersoneel. Een bijzondere plek is ingeruimd voor vier experts uit diverse Afrikaanse landen en met verschillende expertises.

Deze week vindt in Dublin de vierde mondiale Human Resources for Health-conferentie plaats. Duizend experts komen bijeen om te spreken over een crisis die tot voor kort weinig aandacht kreeg, maar die de internationale gemeenschap de komende tijd voor een grote uitdaging stelt: voor de groeiende en vergrijzende bevolking zijn er te weinig dokters, verpleegkundigen en vroedvrouwen beschikbaar. Dit is een mondiaal probleem.

De maandag erop zijn een aantal deelnemers aan de conferentie ook te gast op het eerste Global Health Café op het KIT in Amsterdam. Een bijzondere plek is ingeruimd voor vier experts uit diverse Afrikaanse landen en met verschillende expertises. Zij zullen hun ervaringen en oplossingen met het publiek delen. Wat zijn hun zorgen? Hoe maken zij in hun eigen werk met beperkte middelen toch het verschil? En wat zijn hun aanbevelingen voor donoren? Ook zal onder andere Paul Bossyns, de health coördinator van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, een kritische reflectie op het onderwerp geven. De vier Afrikaanse experts zijn.

  • Een energieke man met een hart voor TB-bestrijding. Dat is dr. Mustapha Gidado, directeur van Challenge TB -het door KNCV Tuberculose Fonds  geleide tbc-bestrijdingsproject in 22 landen. Zijn hele carrière staat in het teken van de bestrijding van Tuberculose, HIV en Lepra. Dr. Gidado kent het werk vanuit alle perspectieven: van de klinieken tot aan het ministerie van Gezondheidszorg in Nigeria. Een man ook die met een zekere humor over gezondheidswerkers in de ontwikkelingssector kan spreken.
  • Een zeer bevlogen Health Coördinator. Zo wordt de Ugandese Dorcus Atieno omschreven. Ze komt oorspronkelijk van één van de eilanden gelegen in het Victoriameer en werd opgemerkt door wijlen Bisschop Willigers die haar school opleiding heeft betaald en haar verpleegkunde opleiding. Nu geeft ze leiding aan de Diocesan Health Office en heeft ze heeft ze alle betrokken health centers met haar enthousiasme, kwaliteiten en kennis en vooral met heel veel oog voor de menselijke aspecten, telkens kunnen stimuleren tot betere resultaten.
  • Toen ze jong was, wilde ze eigenlijk journalist of advocaat worden. Maar Amanda Banda uit Malawi werd uiteindelijk lobbyiste op het gebied van human resources for health, met als standplaats nu Zuid-Afrika waar ze voor Artsen zonder Grenzen België werkt. Haar inspiratie haalt ze uit de mensen op het Afrikaanse platteland voor wie toegang tot gezondheidszorg geen vanzelfsprekendheid is. Het is voor Amanda onacceptabel dat het voor sommige mensen normaal is om 1o kilometer te lopen om toegang tot gezondheidszorg te krijgen of geen toegang te hebben tot de medicijnen die je nodig hebt.
  • Van verloskundige in zijn geboorteland Ethiopië naar directeur van Amref Flying Doctors in Uganda. Dat is het verhaal van Abenet Birhanu. Hij begon als verloskundige om iets te doen tegen het hoge aantal vrouwen dat dood gaat bij de bevalling. Daarna heeft hij 9 jaar als verpleegkundige gewerkt. Abenet werkte in  rurale gemeenschappen in Ethiopië om te zorgen dat vrouwen toegang hebben tot anti conceptie, zelf kunnen nadenken of en hoeveel kinderen ze willen en te zorgen dat er basisgezondheidszorg is voor zwangere vrouwen in lokale gemeenschappen. Vanaf 2012 werkt hij voor Amref omdat dit ‘een Afrikaanse organisatie is die echt de Afrikaanse context begrijpt’ en wiens hart, net als Abenet ’s hart, bij Afrikaanse gemeenschappen ligt. ​

Voor meer informatie en reserveringen klik op deze LINK

Respect voor bevallende vrouwen wereldwijd

Door Vice Versa | 18 december 2017

In 2010, toe zij voor het laatste deel van haar studie geneeskunde in Suriname zat, schreef Irene de Vries met regelmaat wegblogs voor Vice Versa, Nu, ruim zeven jaar later en onder andere na een intensieve periode als arts in een streekziekenhuis in Zambia, pakt ze de draad van het schrijven weer op. In deze eerste bijdrage breekt ze een lans voor bevallende vrouwen wereldwijd.

Lees artikel

Vrijdagmiddagborrel: Hoe inclusief zijn wij zelf?

Door Marc Broere | 15 december 2017

In de nieuwe Vice Versa veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. In plaats van dat maatschappelijke organisaties hiervan de voordelen zien, blijken er vooral veel vooroordelen te zijn, schrijft Marc Broere in zijn Vrijdagmiddagborrel.

Lees artikel

Goede, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen: een gedeelde ambitie voor 2030

Door Vice Versa | 12 december 2017

Ieder jaar, op 12 december, voeren organisaties actie voor het recht op goede en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. In deze opiniebijdrage pleit Petra van Haren (Cordaid) voor een verdubbeling van het Nederlandse ontwikkelingsbudget hiervoor.

Lees artikel