Door: Ayaan Abukar
8 november 2016

Tags

 

_dsc9699-copyAfgelopen zaterdag was Vice Versa aanwezig bij de Afrikadag. Vice Versa organiseerde een workshop over Ethiopië, en programma coördinator en columnist Ayaan Abukar onderdeel van een paneldiscussie over de vluchtelingencrisis. Was je er niet bij, wees dan niet getreurd. Hieronder volgt een impressie van de dag.

 

 

De workshop over Ethiopië werd goed bezocht. Eric Smaling van de SP, de activist Geresu Tufa en Barbara van Paassen gingen met elkaar in gesprek over de situatie in het land.

 

img_2060

 

Activist Geresu Tufa verteld dat de Oromo worden buitengesloten en gemarginaliseerd. Volgens Tufa zetten buitenlandse regeringen de Ethiopische regering niet genoeg onder druk om mensenrechten te respecteren. De regering pakt het land van de Oromo af, en geeft ze vaak zeer goedkoop weg aan bedrijven. Hun ‘livelihoods’, hun land en de waterbronnen waar ze van leven, wordt de lokale bevolking aldus weggenomen. ‘Dus je kunt opstand verwachten’, aldus Tufa. Maar hij erkent ook dat er mensen zijn die blij zijn met de buitenlandse investeerders, vanwege de werkgelegenheid. ‘Als je in een heel slechte situatie zit, verwelkom je alles.’

img_2068

 

Maarten Brouwer, ex-ambassadeur uit Mali, brengt in dat het belangrijk is eerst de lokale situatie goed te begrijpen. Helaas is de capaciteit op de ambassades tegenwoordig gering om goede analyses te maken.

img_2069

 

Moet minister Ploumen een toontje lager zingen met haar hulp en handel agenda in Ethiopië? Volgens Eric Smaling (SP en landbouweconoom) moeten we éérst het land goed doorgronden vóórdat we er grootschalig in gaan investeren. Anders zie je dingen over het hoofd – zoals de ongelijke verdeling van grond en de positie van marginale groepen.

img_2072

 

Later in de middag was er een discussie tussen Diederik Samson van de PvdA, Ayaan Abukar van ViceVersa, Kostas Triantafyllos van PASOK uit Griekenland, en Eduard Nazarski van Amnesty International over de vluchtelingencrisis.

img_2067

 

Jonge mensen uit Tunesië, Somalië, Libië, te cetera, komen naar Europa, omdat ze jong en wanhopig zijn. Aldus Ayaan Abukar. Ze zoeken naar een toekomst en zien dat de Europese grenzen gesloten zijn. We kunnen praten over praktische oplossingen, dat is nodig, maar we mogen het zicht niet verliezen op de waardes waar de Europese Unie voor staat. We mogen onze menselijkheid niet verliezen.

Er zijn in feite, volgens Abukar, geen grote verschillen tussen deze jongeren en jongeren uit Nederland. Met Jan, Margriet of Janneke, die reizen door Azië, stage lopen in Afrika en strandfoto’s delen op Instagram. Maar als Ahmed naar Europa wilt komen, kan hij alleen z’n moeder vragen om alles te verkopen, voor een kans op een onzekere toekomst. Als we niet ons migratieverhaal veranderen, zullen de frustratie en de rampen nooit eindigen.

 

img_2065

 

Kostas Triantafyllos van de politieke partij Pasok verteld: ‘In Griekenland was er een grote grassroots beweging van mensen die hielpen op het strand. Racisme zit niet in de menselijke natuur. Het is juist natuurlijk om te helpen. De EU moet verdere maatregelen nemen. We moeten niet vergeten. Griekenland zit zelf in het hart van één van de grootste crisissen ooit. We hebben zelf zoveel vluchtelingen. Wij hebben solidariteit nodig.’

img_2073

 

Eduard Nazarski van Amnesty International zegt: ‘We moeten ons realiseren dat de tijden veranderen. In de jaren ’90 was er veel optimisme, maar dat is nu weg. De EU werd uitgebreid, maar niemand keek naar de effectiviteit van de asiel en integratieprocedures. Nu verwachten we plotseling dat ze perfect functioneren. We hebben dialoog nodig en we moeten leren accepteren dat het langer duurt voordat het systeem het aan kan.

 

img_2066

 

Wat we vorig jaar zagen, zouden we nooit meer mogen zien. Aldus Diederik Samson van de PvdA. Het was inhumaan. Cynische landen weigerden Griekenland ta helpen omdat ze bang waren dat mensen op het vliegtuig naar hun land zouden stappen. Griekenland wilde het asielprocedure niet versnellen omdat ze bang waren dat de vluchtelingen dan in Griekenland zouden blijven, omdat de Grieken denken: ‘die bloody Europese landen houden zich niet aan hun beloftes. Er is dus een hoop wantrouwen.

Daarnaast zei Samsom: ‘We moeten banen creëeren in Afrika en gelijke kansen voor iedereen. Als een kind in Afrika arm is maakt dat ons allemaal arm’. Samsom deelt de frustratie over de mensenrechten situatie in Ethiopië, maar hij denkt dat Europa de dialoog aan moet gaan. ‘We kunnen het land niet overnemen, dus moeten we ermee samenwerken. Als we ze geen geld geven wordt de situatie alleen maar erger.’

 

Check hier het volledige fotoalbum van de Ethiopië workshop

En hier die van EU en migratie

Kijk morgen op deze site voor een videoverslag van de workshop over hiphop met o.a. Typhoon, die Vice Versa bezocht.

 

 

 

Selma Zijlstra

Selma Zijlstra is redacteur en journalist bij Vice Versa. Ze studeerde Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (BA) en haalde haar master in Conflict Studies and Human Rights (cum laude) aan de Universiteit Utrecht.

 

Ravian Ruijs

Ravian heeft Europese Studies gestudeerd en studeert op dit moment communicatiewetenschap. Hij schrijft als stagiair voor de redactie en is met name geïnteresseerd in economische zaken en ex-sovjet landen.

De strijd om patenten  

Door Manon Stravens | 20 juli 2018

Sinds de schaamteloze rechtszaak van Big Pharma tegen Nelson Mandela in 1998 is veel ten goede veranderd: voor tientallen ontwikkelingslanden zijn generieke en dus veel goedkopere aidsmedicijnen nu voorhanden. Juriste Ellen ’t Hoen riep een ‘patentpool’ in het leven, dat intellectueel eigendom beheert en licenties uitgeeft. Ze vindt dat het mechanisme ook op andere essentiële medicijnen toepasbaar is. ‘Het is een ongelooflijke gemiste kans’, zegt ’t Hoen, ‘als we dat verzuimen.’

Lees artikel

De twee verhalen over aids

Door Joris Tielens | 19 juli 2018

Ruim dertig jaar aidsbestrijding slaagde goeddeels in het bedwingen van de epidemie èn leert ons wat nodig is om de ziekte ten einde te brengen. Maar de wet van de remmende voorsprong geldt: er is veel vooruitgang door behandeling, maar preventie is verwaarloosd. Bovendien dreigt het succesverhaal te vroeg de mondiale financiering te verkleinen, met mogelijk desastreuse gevolgen. Gevraagd: politieke wil.

Lees artikel

Politieke wil nodig om aids schaakmat te zetten

Door Vice Versa | 18 juli 2018

.Ter gelegenheid van de grote internationale aidsconferentie, die volgende week bijna 20.000 mensen uit de hele wereld naar Amsterdam zal brengen, is een speciale uitgave van Vice Versa verschenen. De epidemie is bedwongen, maar er is politieke wil nodig om aids voor eens en altijd schaakmat te zetten.

Lees artikel