Door: Selma Zijlstra
24 juni 2016

Categorieën

Tags

Thorbeckezaal

Een tam parlementsdebat woensdag over beleidscoherentie maakte weinig indruk op het aanwezige publiek. Minister Ploumen verzekerde dat het allemaal op rolletjes liep met de coherentie, en de weinige aanwezige Kamerleden stelden daar nagenoeg geen vraagtekens bij.

Voor de Ready for Change Coalitie, bestaande uit Partos, de Foundation Max van der Stoel en Woord en Daad, was het een beetje een anti-climax. Maandenlang werkten ze samen met andere ngo’s hard aan het Ready for Change? Global Goals at Home and Abroad rapport dat vorige maand werd gepubliceerd, maar geen enkel Kamerlid wekte de indruk het rapport gelezen te hebben. Althans, de drie die aanwezig waren: de VVD, de PvdA en het CDA als enige oppositiepartij. De rest van de oppositie schitterde door afwezigheid. Het werd op die manier een weinig spannend debat over procedures, waar Kamerlid Roelof van Laar (PvdA) zijn partijgenoot op enkele punten kritisch bevroeg, maar waar het geen enkele keer tot een echt inhoudelijk debat kwam.

Enorm betrokken collega’s op het ministerie, een heel gecommitteerde Europese Commissie, een ‘leuk’ dossier: het gaat goed met de beleidscoherentie, vindt Ploumen. Als voorbeeld noemt ze de instemming van de Europese Raad met het idee van collega minister Edith Schippers van Volksgezondheid om onderzoek te doen naar patenten die slecht voor ontwikkelingslanden kunnen uitpakken, en een conflictmineralenverordening voor een inzichtelijke en schone conflictmineralenketen, die onder het Nederlands EU-voorzitterschap aan werd genomen.

Remittances

Tot een lichte confrontatie kwam het toen Van Laar Ploumen erop aanviel dat er slechts op acht dossiers gemonitord wordt op de Sustainable Development Goals. Prima vindt Ploumen dat: op die acht thema’s maakt Nederland echt een verschil, en meer thema’s toevoegen zorgt alleen maar voor meer bureaucratie. Op de rest van de dossiers is ze bovendien ook alert en daarbij, zo verzekert Ploumen, heeft Nederland niet de gewoonte wetten aan te nemen die andere landen schaden. Dat Van Laar zich erover verontwaardigde dat er op iedere wet wel getoetst wordt op milieueffecten, administratieve lasten en ‘tig andere zaken – maar dat de SDG’s blijkbaar teveel werden, deed de minister niet van gedachten veranderen.

Ze was het wel met Van Laar eens dat het wel erg lang duurt voordat de kosten van de remittances naar beneden worden gebracht. 3 % minder in 2030, is het plan van de Europese Commissie. ‘Eerlijk gezegd, snap ik niet eens dat het vijf jaar moet duren’, vertrouwt Ploumen de Kamer toe. Ze zal er dan ook bij haar collega’s nog eens op aan dringen of het een en ander niet sneller kan.

Belangentegenstellingen

Daarnaast zegde Ploumen, op aandringen van CDA-woordvoerder Mulder, toe dat ze in een volgende brief over beleidscoherentie een rapportage zal opnemen om belangentegenstellingen inzichtelijk maken aan de hand van een aantal casussen.

Die belangentegenstellingen bestaan er bijvoorbeeld op het dossier belastingen. Zo heeft zij samen met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën bepaald dat bedrijven die een afspraak willen met het Ministerie van Financiën over belastingen, niet alleen een brievenbus mogen hebben, maar dat er ook een aantal mensen moeten werken bij het bedrijf. De US Chamber of Commerce was er echt niet blij mee, dus daar is sprake van een duidelijke belangentegenstelling.

To Do list

Verder lijkt het allemaal wel goed te gaan met het dossier. Of er nog wat te verbeteren valt, vraagt Van Laar tenslotte nog maar. Nog niet alle 23 belastingverdragen zijn uitonderhandeld, zegt Ploumen, dus daar zou ze graag nog wat meer werk van maken. En ook op de uitwerking van andere beleidsterreinen is nog wel het een en ander te doen, op ongelijkheid bijvoorbeeld. Ploumen: ‘De To Do list is toch nog wel lang, ondanks alle mooie resultaten tot nu toe.’ Zo eindigde het debat op de vroege woensdagavond, bijna binnen een uur.

De aanwezige ngo-medewerkers stonden er na afloop een beetje bedremmeld bij. Op iets meer debat hadden ze wel gehoopt. Is beleidscoherentie dan toch te weinig concreet? Of wie weet dat er in de thematische debatten meer vuur zal zitten? De publiekszaal was ook nagenoeg leeg. Nu Nederland eindelijk een ‘koningin van de coherentie’ rijker is, lijken er nog maar weinigen voor dit overkoepelende begrip echt warm te lopen.

Screen Shot 2016-06-24 at 11.48.23

 

Selma Zijlstra

Selma Zijlstra is redacteur en journalist bij Vice Versa. Ze studeerde Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (BA) en haalde haar master in Conflict Studies and Human Rights (cum laude) aan de Universiteit Utrecht.

 

Vrijdagmiddagborrel: Verbinden in plaats van verdelen

Door Marc Broere | 23 maart 2018

Marc Broere is steeds meer gesteld op politici die verbinden in plaats van verdelen en vuurtjes opstoken, schrijft hij in zijn Vrijdagmiddagborrel naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook Vice Versa wil een platform zijn om mensen bij elkaar te brengen. Het nieuwe journalistieke project over ‘Droommaatregelen voor een rechtvaardig migratie- en vluchtelingenbeleid’ is daar een goed voorbeeld van.

Lees artikel

‘Wat we buiten Europa doen, is een gunst’

Door Sarah Haaij | 22 maart 2018

De toestand in Griekse tentenkampen frustreert ze, de UNHCR moet meer geld krijgen en de opvang in de regio moet beter geregeld; Malik Azmani en Eduard Nazarski zijn het onverwacht vaak eens. Al valt er voldoende te twisten voor het VVD-Kamerlid en de Amnesty-directeur in een gesprek over migratie. ‘Alle migranten “terugsturen” naar Egypte? Kom op, zeg!’

Lees artikel

Een woord van advies aan Minister Kaag: wees kritisch op de NGO middle man

Door Vice Versa | 21 maart 2018

Afrikaanse vrouwen worden door westerse NGO’s te veel als slachtoffer geframed binnen de discussie over hun Seksuele Reproductieve Gezondheid en Rechten. Dat schrijft Denise van Dijk, president van de Female Health Company, in deze opiniebijdrage. Slaaf zijn van de donor en vóór groepen spreken kan echt niet meer.

Lees artikel