Door: Marc Broere
23 juni 2017

Categorieën

Tags

Mogelijkheden om met elkaar out of the box wat dieper over het vakgebied te praten zijn er bijna niet binnen de wereld van mondiale samenwerking, schrijft Marc Broere. Juist die ontmoeting is heel belangrijk.

Precies een week geleden organiseerde Vice Versa samen met een aantal partners het congres ‘Hulp&Handel -de balans en de toekomst’ op het KIT in Amsterdam. Met een grote groep experts van verschillende achtergronden bogen we ons over het onderwerp. Dat leverde goede inzichten op die we de komende weken nog op onze website zullen delen. Wat ik het leuke van dit project vind, is dat we als het ware van buiten naar binnen werken. Je kunt als journalistiek platform op zoek gaan naar de verschillen tussen organisaties en mensen en die dan proberen uit te vergroten. Dat kan vuurwerk en debat opleveren.

Maar je kunt ook beginnen bij de verschillen en dan kijken hoe je door een verdiepende discussie toch nader tot elkaar kunt komen. We hebben het congres ook geframed als dat we een Regeerakkoord gingen schrijven op het gebied van hulp en handel en de informateur een handje gingen helpen. En dan blijk je eigenlijk veel meer met elkaar gemeen te hebben dan dat je van elkaar verschilt. Dat was een bijzonder inzicht waar je achter komt omdat je met elkaar samenwerkt in een inhoudelijk project; een project waarin je echt doorpraat over het onderwerp en elkaar ontmoet.

Die ontmoeting is heel belangrijk en vindt te weinig plaats binnen de wereld van mondiale samenwerking. Organisaties zijn toch vooral bezig met de uitvoering van hun eigen werk en met het binnenhalen van fondsen. Of soms eens in een gemeenschappelijke alliantie binnen bijvoorbeeld de strategische partnerschappen met de overheid. Mogelijkheden om met elkaar dieper en wat meer out of the box over het vakgebied te praten  -en over wat ons drijft, welke insteek we daarbij kiezen, wat we met elkaar gemeen hebben en wat de geleerde lessen zijn – zijn er heel weinig.

Ik ben blij dat we met Vice Versa daaraan kunnen bijdragen. Je hebt platforms nodig die dat doen. Bram Buscher, hoogleraar in Wageningen, verwoordde het vorig jaar heel mooi: ‘ De universiteiten moeten een plek blijven waar je vrij mag denken en waar verschillende visies naar voren mogen komen. Dat geldt ook voor een journalistiek platform als Vice Versa. Je moet platforms hebben die deze ruimte geven, want anders word je ingekaderd in die machtsbelangen en wordt de ruimte om dat vrije denken vorm te geven steeds kleiner. Even bezinnen en reflecteren waar het écht om gaat. Dat moet je doen in je eigen leven, en ook in de maatschappij.’

Zomerborrel

Ook heb je fysieke ruimtes nodig die dit stimuleren. Gisteren was de zomerborrel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het KIT heeft een totale nieuwe look: van oud koloniaal instituut naar broedplaats voor organisaties en bedrijven die allemaal op hun eigen manier werken om een bijdrage te leveren aan de nieuwe ontwikkelingsagenda (SDG’s). Van de inhoudelijke kennisafdelingen van het KIT zelf tot nieuwe huurders als wijzelf, de Impacthub en onze buren van de Human Cities Coalition. Je ontmoet elkaar, wisselt ideeën uit en laat je inspireren door anderen. Op dit soort plaatsen zit echt de positieve vibe en energie voor de toekomst.

Wij komen na de zomervakantie terug met een aantal events die elkaar in korte tijd opvolgen. Omdat de politieke formatie nog wel even kan duren, hebben wij op het moment dat er een nieuw kabinet is misschien na Hulp&Handel alweer een paar nieuwe regeerakkoorden gesloten voor de nieuwe ontwikkelingsagenda.

 

Marc Broere

Marc Broere is hoofdredacteur van Vice Versa. Daarnaast is hij auteur van een aantal boeken waaronder De Bewogen Beweging -50 jaar mondiale solidariteit (met Hans Beereends), Berichten over Armoede -een journalistieke kijk op ontwikkelingssamenwerking, en Minder Hypes, Meer Hippocrates -een positieve injectie voor de ontwikkelingssector (met Ellen Mangnus).

Aankondiging: Dromen van rechtvaardig migratie- en vluchtelingenbeleid

Door Vice Versa | 19 maart 2018

Vanaf vandaag staat onze website een maand lang in het teken van migratie- en vluchtelingenbeleid en gaan we op zoek naar droommaatregelen voor een rechtvaardiger politiek. De hoofdvraag is: hoe krijgen we dit debat uit de huidige politieke en publieke impasse? De journalistieke verhalen zijn de opmaat naar Het Grote Migratie- en Vluchtelingendebat op woensdag 18 april.

Lees artikel

Vrijdagmiddagborrel: Een heilig beroep

Door Marc Broere | 16 maart 2018

Na 36 jaar is er alsnog aangifte gedaan van de moord op vier Nederlandse journalisten in El Salvador. Voor de toen 16-jarige Marc Broere was deze moord een heel bepalend moment in zijn leven. Voor de toen 16-jarige Marc Broere was deze moord een heel bepalend moment in zijn leven.

Lees artikel

Global Health Café:  De stem van de jongere binnen gezondheidssystemen

Door Vice Versa | 15 maart 2018

Hoe zorg je dat jongeren meer inspraak krijgen in gezondheidsystemen? Deze vraag staat morgenmiddag 16 maart centraal tijdens het tweede Global Health Café in het Humanity House in Den Haag.

Lees artikel