Door: Marc Broere
15 december 2017

Categorieën

Tags

In de nieuwe Vice Versa veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. In plaats van dat maatschappelijke organisaties hiervan de voordelen zien, blijken er vooral veel vooroordelen te zijn, schrijft Marc Broere in zijn Vrijdagmiddagborrel.

De voordelen van meer diversiteit zijn talloos, schrijft Ellen Mangnus in haar rubriek Filosoferen met Ellen: ‘Zo stimuleren nieuwe perspectieven creativiteit, worden oplossingen sneller gevonden en is het gezond dat aannames worden betwijfeld. Om een parallel te trekken met ecologie: hoe meer diversiteit, hoe weerbaarder een systeem.’

Diversiteit en inclusie vormen de rode draad in de nieuwe Vice Versa die volgende week verschijnt.  Zo vroegen we aan 24 voornamelijk ontwikkelingsorganisaties hoeveel mensen met een migratie of vluchtelingenachtergrond ze in dienst hebben. Dat bleken er bij de meesten niet veel te zijn. Werden Nederlandse ontwikkelingsorganisaties afgerekend op hoe divers ze zelf  zijn, dan zou de  sector wankelen.  ‘Als je hier al niet divers en inclusief wilt zijn, dan ben je dat in het Zuiden ook niet’, zegt een van de geïnterviewden.

Wat blijkt: in de sector van internationale samenwerking lijken er vooral veel vooroordelen over diversiteit en inclusie te zijn, liever dan dat men de voordelen ziet. Zo zegt deskundige Dominica Ghidei in een van de artikelen: ‘Jarenlang werden talloze onderzoeken aangehaald om aan te tonen dat migranten niet neutraal en onafhankelijk zouden zijn als het ging om ontwikkelingswerk in hun herkomstland. Dan werden – ondanks je kennis van de cultuur, talen en krachtenvelden – je loyaliteit en objectiviteit in twijfel getrokken. Maar zelden stonden de organisaties stil bij hoe objectief en neutraal de witte medewerkers zijn. Hebben die soms niet te maken met de framing en interpretaties van de lokale medewerker die voor hen de context ter plekke moet duiden?’

Wegkijken

Ook in het dubbelinterview met Sara Kinsbergen en Betteke de Gaay Fortman komen vooroordelen ter sprake. Het gesprek gaat over de erkenning van al die duízenden particuliere initiatieven als volwaardige actoren binnen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Dit  particulier initiatief (PI) is niet klein te krijgen; het neemt nog steeds in omvang toe en zijn fondsenwerving stijgt sneller dan die van grote organisaties. Toch is er amper contact tussen deze vrijwillige hulpinitiatieven en de professionele ontwikkelingssector. In plaats van dat ze omarmd worden, zie dat je dat veel ontwikkelingsorganisaties en ook het ministerie ervan wegkijken.

‘De gemiddelde particuliere-initiatiefnemer werkt met 25.000 tot 55.000 euro per jaar. Meteen denken professionals dat zo’n organisatie niets voorstelt’, zegt Kinsbergen. ‘Doorgaans gebruiken particuliere-initiatiefnemers geen termen als theory of change en advocacy and lobby, maar een deel van hen is daar in de praktijk wel dagelijks mee bezig – door de lokale bevolking aan te moedigen, door de lokale overheid te wijzen op beloften die ze – zeg – over investeringen in onderwijs heeft gedaan. Dan denk ik: als je nu eens goed naar ze luistert en door die kleinschaligheid en vrijwilligheid heen durft te kijken, zie je wat voor moois er wordt opgebouwd.’

Iemand die dagelijks bezig is met diversiteit en inclusie, is Catalina Devandas. Ze is de speciale VN-gezant voor mensen met een beperking. ‘Ken je die scène waarin Han Solo in de film Star Wars een bar binnenloopt?’ vroeg ze aan onze redacteur Selma Zijlstra. ‘Han Solo loopt een bar binnen, waar allerlei schepsels zitten. Buitenaardse wezens, groen uitgeslagen monsters; alles wat je je maar kunt voorstellen. Ze zijn allemaal verschillend en niemand maakt het iets uit.’ Zo zou het volgens Devandas moeten zijn: ‘Een maatschappij waarin het niet ertoe doet of je blond bent, of dik, chagrijnig of blij, uit welke cultuur je komt of welk perspectief je hebt. Waarin het hebben van een beperking – of je nu blind bent of doof, in een rolstoel zit of autistisch bent – gewoon een van de vele variaties is.’

Zo zou het moeten zijn. Juist binnen de wereld van internationale samenwerking. Toch?

De verhalen lezen? Word dan snel lid van Vice Versa en ontvang het nieuwe nummer. http://abonnement.viceversaonline.nl

Marc Broere

Marc Broere is hoofdredacteur van Vice Versa. Daarnaast is hij auteur van een aantal boeken waaronder De Bewogen Beweging -50 jaar mondiale solidariteit (met Hans Beereends), Berichten over Armoede -een journalistieke kijk op ontwikkelingssamenwerking, en Minder Hypes, Meer Hippocrates -een positieve injectie voor de ontwikkelingssector (met Ellen Mangnus).

Razernij om Trump, stilte over Bolkestein?

Door Ayaan Abukar | 16 januari 2018

In het NRC Handelsblad van 10 januari deed VVD-coryfee Frits Bolkestein de opmerkelijke oproep om immigratie af te remmen door te investeren in geboortebeperking. Ayaan Abukar stelt er de feiten tegenover en legt de hypocrisie van het Nederlandse debat bloot.

Lees artikel

New York sleept olie-industrie voor de rechter wegens klimaatverandering: begin van een wereldwijde trend?

Door Dominique van de Kamp | 12 januari 2018

De stad New York spant een rechtszaak aan tegen Shell, BP, Exxon Mobil, Chevron en ConocoPhilips voor hun bijdrage aan de opwarming van de aarde. Is dit het begin van een nieuwe trend?

Lees artikel

Save the date: Het Grote Palmoliedebat

Door Vice Versa | 08 januari 2018

Je ziet of proeft het niet, maar het is overal. Het zit in onze hazelnootpasta, in onze shampoo en steeds vaker ook in onze benzinetank. Het wordt verwerkt in onze voeding, cosmetica en biobrandstoffen. We hebben het hier over palmolie. Grote stukken regenwoud worden omgehakt om plaats te maken voor de productie van palmolie. Waarom? Palmolie is een supergewas: grote opbrengst, lage kosten.

Lees artikel