Archief

Vrijdagmiddagborrel: Regeerakkoorden voor de nieuwe ontwikkelingsagenda sluiten

Door Marc Broere | 06-23-2017

Mogelijkheden om met elkaar out of the box wat dieper over het vakgebied te praten zijn er bijna niet binnen de wereld van mondiale samenwerking, schrijft Marc Broere. Juist die ontmoeting is heel belangrijk.

Lees dit artikel

Het merk ‘Refugee’

Door Ayaan Abukar | 06-20-2017

Neem ze liever op als volwaardig lid van de samenleving, dan te labelen

Lees dit artikel

Handel en Hulp: 10 lessen en 1 hartekreet

Door Ruerd Ruben | 06-19-2017

Op basis van het congres ‘Hulp en Handel -de balans en de toekomst’, van afgelopen vrijdag, zette professor Ruerd Ruben zijn tien belangrijkste lessen en éen hartenkreet op een rij.

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel: Tussen feiten en fictie

Door Marc Broere | 06-16-2017

Ook binnen de wereld van ontwikkelingssamenwerking is het gebruik van alternatieve feiten in opkomst en vindt steeds meer framing plaats, schrijft Marc Broere in deze Vrijdagmiddagborrel.

Lees dit artikel

Ploumen wil de wereldhandel ‘resetten’, maar duwt de resetknop niet hard genoeg in

Door Selma Zijlstra | 06-15-2017

Een jaar geleden kondigde minister Ploumen een ‘reset’ van de wereldhandel aan – het moest voortaan eerlijker, duurzamer en transparanter. Wat levert die reset op?

Lees dit artikel

Kenia’s allerarmsten doppen hun eigen boontjes

Door Ellen Mangnus | 06-14-2017

Inclusieve handel hoort zowel het bedrijf als de lokale bevolking ten goede te komen. Hoe pakt dat uit in de praktijk? Een tweede casestudie: een door Nederland ondersteunde exporteur van haricots verts. De export van boontjes biedt boeren kansen, mits ze voldoende middelen hebben om hun land te irrigeren.

Lees dit artikel

Het alternatieve feit dat ‘Afrika’ heet

Door Ayaan Abukar | 06-14-2017

Het is in zwang om Afrika de schuld van alles te geven, inclusief het mislukken van de formatie. Politici en columnisten putten daarvoor rijkelijk aan alternatieven feiten, schrijft Ayaan Abukar in deze opiniebijdrage.

Lees dit artikel

DGGF: op hoop van humane handel

Door Sarah Haaij | 06-12-2017

Van chocolade-rebel Tony’s Chocolonely tot een klassiek familiebedrijf van rozentelers: je treft ze op het DGGF-spoor ‘Investeren in het Nederlandse mkb’. Hoe ziet deze mengelmoes van sociaal ondernemers, startups en Afrika-pioniers hun ontwikkelingsimpact?

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel: de borstroffel van Allert van den Ham

Door Marc Broere | 06-09-2017

Met een ware borstroffel kondigde Allert van den Ham zijn vertrek aan als topman van SNV. Is de tevredenheid die hij over zijn eigen prestaties heeft terecht of is Van den Ham juist de personificatie van de verkeerde richting waar een deel van de Nederlandse ontwikkelingssector is ingeslagen?

Lees dit artikel

Hoe windmolens Noord-Kenia nieuw leven inblazen

Door Ellen Mangnus | 06-08-2017

Inclusieve handel hoort zowel het bedrijf als de lokale bevolking ten goede te komen. Hoe doe je dat? Een casestudie: het door Nederland ondersteunde windkrachtproject in Kenia. Handel op basis van wind werkt èn blijkt precair.

Lees dit artikel

Blog Kathleen Ferrier: “Echte verandering kan alleen van binnenuit komen”

Door Kathleen Ferrier | 06-07-2017

Het laatste blog van Kathleen Ferrier. Twee weken lesgeven als ere-hoogleraar op de Universiteit voor Vrouwen in Chittagong zijn omgevlogen. Het was een aaneenrijging van bijzondere ervaringen.

Lees dit artikel

DGGF: Het paradepaard galoppeert nog niet

Door Sarah Haaij | 06-06-2017

Drie jaar na de woelige lancering van het Dutch Good Growth Fund maakt Vice Versa de balans op. Hier luidt het vernieuwde ontwikkelingsmotto; geef de boer geen vis of hengel, maar een hengelfabriekje – op afbetaling -.

Lees dit artikel

De illusie van inclusie?

Door Ellen Mangnus | 06-02-2017

Leave no one behind is de belofte van de Verenigde Naties om
ontwikkeling ten goede te laten komen aan iedereen. Draagt Nederland met de
hulp- en handelsagenda daaraan bij of niet? Bereikt de koopman de
allerarmsten? Ellen Mangnus zoekt het uit

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel: gevaarlijke gek of kampioen armoede bestrijden?

Door Marc Broere | 06-02-2017

In het westen wordt hij gezien als een gevaarlijke gek, op de Filippijnen is zijn populariteit ongekend hoog omdat hij de eerste president is die echt de armoede en ongelijkheid aanpakt. Hoe moet je als maatschappelijke organisatie omgaan met het fenomeen Rodrigo Duterte?

Lees dit artikel

Een convenant of toch beter een wet?

Door Selma Zijlstra | 05-31-2017

De convenanten worden vaak genoemd als succes in het hulp- en handelsbeleid, waarmee minister Ploumen probeert de handel eerlijker te maken. Maar hoe succesvol zijn ze werkelijk?

Lees dit artikel