Archief

Hulp en handel: er is geen weg meer terug

Door Selma Zijlstra | 05-22-2017

De afgelopen vier jaar vond er een kleine beleidsrevolutie plaats: hulp en handel kwamen voor het eerst bij elkaar onder één minister, binnen één departement. In het eerste artikel van deze hulp- en handelsreeks: de prioriteiten van Ploumen.

Lees dit artikel

Een speciale universiteit voor vrouwen

Door Kathleen Ferrier | 05-22-2017

Kathleen Ferrier blogt over haar ere-hoogleraarschap aan de Aziatische Universiteit voor Vrouwen (AUW) in Bangladesh.

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel:  het front

Door Marc Broere | 05-19-2017

Marc Broere kan zich goed voorstellen dat betrokken burgers zich momenteel beter thuisvoelen in de klimaatbeweging dan bij ontwikkelingsorganisaties.

Lees dit artikel

Aankondiging: Hulp en handel: de balans en de toekomst

Door Vice Versa | 05-18-2017

Vanaf maandag 22 mei staat de website van Vice Versa vier weken lang grotendeels in het teken van een nieuw journalistiek project waarbij we de balans opmaken van het hulp en handelsbeleid van minister Ploumen.

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel: Waar blijft de Mars voor Mondiale Samenwerking en Solidariteit?

Door Marc Broere | 05-05-2017

Terug van weggeweest, de Vrijdagmiddagborrel. Waar blijft de Mars voor Mondiale Samenwerking en Solidariteit, vraagt Marc Broere zich af.

Lees dit artikel

Een beter leven voor de sloppenbewoner: nieuwe coalitie wil steden verduurzamen

Door Ayaan Abukar | 04-26-2017

Hoe maken we steden leefbaar voor de 1 miljard mensen die in sloppenwijken wonen? De Human Cities Coalition wil daar de komende jaren aan werken.

Lees dit artikel

Six lessons from the premier global forum on land governance

Door Ayaan Abukar | 04-21-2017

Participation, capacity building and multi-stakeholder processes: those were some of the key themes of the 18th annual Land and Poverty Conference.

Lees dit artikel

Zes inzichten over land governance vanuit Washington

Door Ayaan Abukar | 04-20-2017

Een revival voor de veelbesproken multi-stakeholder processen en veel nadruk op lokale capaciteitsopbouw. Dat waren enkele hoofdthema’s tijdens de 18e jaarlijkse Land en Armoede Conferentie.

Lees dit artikel

Noodhulp en de structurele aard van crises: Somalië

Door Ayaan Abukar | 04-07-2017

Noodhulp is ook onmisbaar, maar hoe moeten we omgaan met structurele oorzaken en katalysators van dit soort crises?

Lees dit artikel

‘Geef techniek een prominentere plaats op de ontwikkelingsagenda’

Door Ayaan Abukar | 03-30-2017

Wat is de rol van wetenschap in de maatschappij? En hoe spelen snel veranderende politieke en economische factoren daarin een rol? Vice Versa spreekt erover met Nick van de Giesen, hoogleraar in Delft. Het is tijd techniek prominenter op de ontwikkelingsagenda te plaatsen, vindt hij: ‘Het idee van de sociaal blinde ingenieur is niet meer aan de orde.’ Dwaalt er nog een klassieke ‘botte Delftenaar’ rond, dan wordt die vakkundig klaargemaakt voor de wereld. Dit is deel vijf in de reeks over wetenschap en het publiek debat.

Lees dit artikel

De idealen van António Zefanias: ‘Als ik sterf, zal het in de naam van gerechtigheid zijn’

Door Ayaan Abukar | 03-28-2017

Kapotte autoramen, dreigtelefoontjes, what’s app foto’s met lijken. Het is dagelijkse kost voor António Zefanias, journalist bij de lokale krant Diário de Zambézia. Het weerhoudt hem er niet van zijn idealen na te streven. ‘Ik wil de stem zijn van het volk.’

Lees dit artikel

De idealen van Vivian Velema-Andyka: ‘Mijn diepste motivatie is het geloof in de kracht van ieder persoon om te kunnen leven’

Door Ayaan Abukar | 03-24-2017

Het idealisme van Vivian Velema-Andyka om aan een betere wereld te werken begon al toen ze een tiener was. Wat volgde was een loopbaan langs verschillende landen en organisaties; van de studentenbeweging die het einde van de dictatuur van president Soeharto inluidde, tot het landendirecteurschap van de Leprastichting in Indonesië waar een innovatieve aanpak nu voor extase zorgt. Een monoloog. ‘Als we nu allemaal proberen bij te dragen aan het brengen van positieve verandering, dan is iedereen in staat om zijn leven tot bloei te brengen.’

Lees dit artikel

Wat zijn de idealen van… Saskia Baas?

Door Ayaan Abukar | 03-21-2017

In deze serie stellen we vijf vragen aan idealisten over hun
diepere drijfveren. Saskia Baas heeft voor de Universiteit van Amsterdam en de Amsterdam University College gewerkt en deed onderzoek naar het conflict in Soedan. Op dit moment doet ze onderzoek naar syrische vluchtelingen in Jordanië voor de Deense Vluchtelingenraad (Dansk flygtningehjælp). Wat inspireert haar om dit werk te doen en door wie wordt zij zelf geïnspireerd? ‘Ik heb geen tolerantie voor gebrek aan waarheidsvinding.’

Lees dit artikel

Niet links, niet rechts, maar gewoon ‘mens’: Dolf Jansen en Huub Stapel in gesprek

Door Ayaan Abukar | 03-20-2017

Idealen delen, daarom draait de serie dubbelinterviews van Vice Versa met bijzondere idealisten. In dit tweede gesprek leggen…

Lees dit artikel

Jan Terlouw en Liset Meddens in gesprek: ‘Het touwtje uit de brievenbus komt vanzelf weer terug’

Door Ayaan Abukar | 03-14-2017

Idealen delen, daarom draait de serie dubbelinterviews van Vice Versa met bijzondere idealisten. In dit eerste gesprek treffen Jan Terlouw (85) en Liset Meddens (30) elkaar. Een duurzame wereld vàlt te realiseren, vinden ze, maar dan moet iedereen bij de missie aan boord – met name de multinationals. ‘De politiek is vergeten dat zij de baas is,’ zegt Terlouw, ‘die kan Shell en Exxon dwingen te verduurzamen.’ Aan de andere kant: ‘Vier vrijwilligers kregen het klimaat bij een groot pensioenfonds op de agenda’, zegt Meddens. Hoe dan ook: de hoop is hernieuwd.

Lees dit artikel