Archief

Leren van Evalueren: stellen we de juiste vragen bij impactevaluaties?

Door Marc Broere | 08-24-2017

Op vrijdag 29 september organiseert Vice Versa samen met een aantal partners de bijeenkomst ‘Leren van Evalueren: stellen we de juiste vragen bij impactevaluaties?’ Een dagvullend programma met interessante sprekers, workshops, twistgesprekken en debatten. 

Lees dit artikel

‘Ik hoop dat onze studenten niet klakkeloos oplossingen uit Nederland overnemen’

Door Selma Zijlstra | 08-21-2017

Welk gevaar ligt op de loer als een wetenschapper ook als consultant werkt? Waarin mondde de neoliberalisering van waterbeleid in het Zuiden uit? Vice Versa spreekt erover met Jeltsje Kemerink-Seyoum (onderzoeker bij Unesco-IHE), die een boekje opendoet over de Wereldbank. Deel zeven in de reeks over wetenschap en het publieke debat, in samenwerking met NWO-Wotro Science for Global Development.

Lees dit artikel

‘Beter één geweldige publicatie dan tien middelmatige’

Door Selma Zijlstra | 07-18-2017

Hoe zorg je ervoor dat wetenschappers meer doen aan de maatschappelijke bijdrage van hun onderzoek, zonder dat ze bezwijken onder de werkdruk? Vice Versa spreekt erover met Rianne Letschert, rector aan de Universiteit Maastricht.

Lees dit artikel

Vice Versa Masterclass: Leiderschap in een veranderende wereld

Door Vice Versa | 07-13-2017

Vice Versa presenteer Masterclass: Leiderschap in een veranderende wereld

Lees dit artikel

Brief aan de lezer

Door Marc Broere | 07-07-2017

Brief aan de lezer -Marc Broere’s laatste column voor de zomervakantie

Lees dit artikel

‘Er is een nieuw regeerakkoord!’

Door Marc Broere | 07-06-2017

Om de balans op te maken voert Vice Versa een pittig gesprek met Joost Oorthuizen van IDH en Barbara van Paassen van ActionAid. Samen stellen zij een (officieus) hulp- en handelsbeleid op voor het komende kabinet.

Lees dit artikel

Eind goed, al goed  

Door Stef Smits | 07-05-2017

Bij de nieuwe hulp- en handelsagenda wordt één ding vaak over het hoofd gezien, schrijven Stef Smits (IRC) en Kate Pearson (Max Foundation) in deze vooruitblik naar de toekomst. Denk eraan om de hulprelatie met een land op een goede manier te beëindigen.

Lees dit artikel

Ongemeen scherpe kritiek van het DAC

Door Paul Hoebink | 07-03-2017

Nog nooit in de lange geschiedenis is Nederland zo hard op de vingers getikt als afgelopen week bij de zogeheten Peer Review van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking door het Development Assistance Committee (DAC). De lofprijzingen die Nederland in het verleden ontving, zijn omgeslagen in een lange serie kritische noten en lage cijfers.

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel: Nieuwe ambassadeurs gezocht

Door Marc Broere | 06-30-2017

In deze column pleit Marc Broere ervoor om naast Dirk Jan Koch (Natuurlijke Hulpbronnen) nog drie vrijgestelde speciaal Ambassadeurs te benoemen op het ministerie van Buitenlandse Zaken: een ambassadeur voor Ongelijkheid, een ambassadeur voor Tegenmacht en een ambassadeur voor Diversiteit

Lees dit artikel

Economische voor(oor)delen van inclusie

Door Lieke Scheewe | 06-29-2017

De ‘one size fits all’ aanpak binnen hulp en handel houdt zeker mensen met een beperking nog altijd op afstand, schrijft Lieke Scheewe van Light for the World. Zonde, want hiermee wordt hun potentie niet benut en loopt Buitenlandse Zaken zowel sociaal als economisch kansen mis.

Lees dit artikel

‘Hulp en handel: de balans en de toekomst’ – een verslag

Door Arjan Breukel | 06-27-2017

Nederland nam een bijzondere positie op het wereldtoneel in door als eerste hulp en handel in één portefeuille onder te brengen. Op het congres van 16 juni keken Vice Versa en vele partners erop terug: wat ging goed, wat niet? De dag samengevat.

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel: Regeerakkoorden voor de nieuwe ontwikkelingsagenda sluiten

Door Marc Broere | 06-23-2017

Mogelijkheden om met elkaar out of the box wat dieper over het vakgebied te praten zijn er bijna niet binnen de wereld van mondiale samenwerking, schrijft Marc Broere. Juist die ontmoeting is heel belangrijk.

Lees dit artikel

Het merk ‘Refugee’

Door Ayaan Abukar | 06-20-2017

In de praktijk kent Nederland één hokje voor ‘de vluchtelingen’, dat van vluchteling, voor wie men allerlei Refugee-clubjes opricht – vast goedbedoeld, maar niet invoelend. Neem ze liever op als volwaardig lid van de samenleving, dan te labelen, schrijft Ayaan Abukar in deze column.

Lees dit artikel

Handel en Hulp: 10 lessen en 1 hartekreet

Door Ruerd Ruben | 06-19-2017

Op basis van het congres ‘Hulp en Handel -de balans en de toekomst’, van afgelopen vrijdag, zette professor Ruerd Ruben zijn tien belangrijkste lessen en éen hartenkreet op een rij.

Lees dit artikel

Vrijdagmiddagborrel: Tussen feiten en fictie

Door Marc Broere | 06-16-2017

Ook binnen de wereld van ontwikkelingssamenwerking is het gebruik van alternatieve feiten in opkomst en vindt steeds meer framing plaats, schrijft Marc Broere in deze Vrijdagmiddagborrel.

Lees dit artikel