journalistiek over mondiale samenwerking
 Word Abonnee!
Een themanummer over landrechten, met achtergronden en reportages uit onder meer Colombia, Irak, Mozambique, Indonesië en Mongolië.

Debat over de toekomst van de ontwikkelingssamenwerking

Door Vice Versa

Komende woensdagmiddag 2 november organiseert Vice Versa in samenwerking met inspectiedienst IOB een debat over de toekomst van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Het recente IOB rapport ‘The gaps left behind’ vormt de aanleiding en het uitgangspunt voor de discussiemiddag. Het evaluatierapport gaat in op de gevolgen van de beëindiging van de bilaterale Nederlandse hulp voor ontvangende landen. Wat staat er op het programma?

Lees meer

Paul Hoebink: ‘Moet minister Ploumen niet aftreden?’

Door Paul Hoebink

OPINIE- Hoewel voormalig staatssecretaris Ben Knapen de hoofdverantwoordelijke is voor de reputatieschade en onverantwoorde terugtrekking van Nederland uit vijftien partnerlanden, blijft de Nijmeegse hoogleraar en ontwikkelingsdeskundige Paul Hoebink bij zijn standpunt dat minister Ploumen staatsrechtelijk verantwoordelijk is en niet geprobeerd heeft het tij te keren. Kan ze de eer niet beter aan zichzelf houden, vraagt hij zich af. Er zijn ministers voor minder afgetreden.

Lees meer

IOB: ‘De gedachte dat andere landen Nederlandse steun zouden overnemen was heel optimistisch’

Door Lennaert Rooijakkers

Het terugbrengen van het aantal Nederlandse partnerlanden van 33 naar 15 onder Kabinet-Rutte-I is niet zonder gevolgen gebleven. De voormalige Nederlandse ontwikkelingsprogramma’s werden nauwelijks overgenomen door andere donoren en de uitfasering is (te) snel doorgezet. Mede daardoor was het vooral een bezuinigingsoperatie, die minder gericht was op de doelstelling om het Nederlandse beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking effectiever en efficiënter te maken. Deze conclusies trekt de IOB in het evaluatierapport The Gaps Left Behind. Bij toekomstige uitfaseringen heeft Nederland behoefte aan een betere exit-strategie, menen de onderzoekers. Vice Versa sprak met hen.

Lees meer

De WHO moet veranderen. Maar hoe?

Door Lennaert Rooijakkers

VERSLAG- Stel je eens voor dat elk debat zou doorgaan totdat over het onderwerp in kwestie een eensgezinde conclusie kan worden getrokken. Dat klinkt (vrijwel) onmogelijk. Maar hoewel vrijdag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen een gezelschap bijeenkwam dat verschillende geluiden liet horen over de rol van Nederland en de WHO bij de aanpak van…

Lees meer

Is de WHO nog wel van deze tijd?

Door Lennaert Rooijakkers

Naar aanleiding van IOB-rapport ‘Voorkomen is beter dan genezen’ vroeg Vice Versa enkele experts en politici om hun licht te laten schijnen over de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekers. Iedereen is het erover eens dat de WHO toe is aan een grondige reorganisatie. Maar over de vraag waar Nederland op moet inzetten, lopen de…

Lees meer

‘De WHO moet nog vele stappen zetten’

Door Lennaert Rooijakkers

Wat is het verband tussen de uitbraak van de Mexicaanse griep in 2009 en de recente ebolaepidemie in West-Afrika? Juist, het waren allebei wereldwijde gezondheidsrampen. Maar er is nog een overeenkomst. Want na beide crises publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een evaluatierapport waarin nagenoeg dezelfde conclusies en aanbevelingen stonden.

Lees meer

 

Dossier:
Beleidsevaluatie